ERDON Helyi hírek

2014.02.13. 09:48

Berecz András mesélt a váradi közönségnek

Berecz András, Kossuth-díjas előadó Angyalfütty című könyvének bemutatójára került sor február 12-én a Vura Vinotékában, majd ezt követően egy mesemondó estre a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében.

Berecz András, Kossuth-díjas előadó Angyalfütty című könyvének bemutatójára került sor február 12-én a Vura Vinotékában, majd ezt követően egy mesemondó estre a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében.

Közönségtalálkozóval egybekötött könyvbemutatót szerveztek a váradi Vura Vinotékában szerda délután, melyen az érdeklődők többet megtudhattak a sokak számára mesemondóként ismert Kossuth-díjas előadóról, Berecz Andrásról és legújabb mese lemezes könyvéről az Angyalfüttyről, amely a táncházi mulatságok gyümölcseként született meg, a Kőkertben liliom sorozat harmadik részeként. A lemezen található A táncok születése című mese nem gyűjtött, hanem Berecz András saját meséje, amely azt foglalja össze szóvirágokkal, ízes beszéddel, hogy hogyan is született meg a tánc a „savanyú, tánctalan ántivilágban”. Ez a saját mese „az én ajándékom a táncháznak. A táncházban inkább ücsörgő, dalolgató ember voltam, de ha jó táncost láttam rólam is szakadt a veríték. Ez a meselemez sok táncházi mulatság gyümölcse” – hangzott el a beszélgetés alkalmával.

Mese és népdal

Berecz András azt is elárulta: ugyan mindenki mesemondóként ismeri, egy ideig énekes volt. „Belőlem az ének csinált mesemondót. Kezdetben az énekek között mondtam el egy-egy történetet, ma már a mesék közé illesztek egy-egy éneket, népdalt”. Ezek mellett pedig mindmáig gyűjti a mondókákat, meséket, népdalokat, történeteket. „A közösség emlékezete nagyon megtöredezett, ezért nem lehet csak úgy gyűjtögetni. Már nagyon kevés a jó mesemondó, ezért kell nyitott fülekkel járni a világban”. A nagy mesemondó Bihar megyében mesét ugyan nem gyűjtött, de Sinka István emlékezetét kutatva, rábukkant néhány népdalváltozatra. Ebből a kutatásból végül egy két CD-s kiadvány is született Sinka ének címmel, amely a „pásztorénekes” Sinka István megzenésített verseit és a sinkai táj népdalait, mondókáit, valamint a költővel készült néhány hangfelvételt tartalmazza.

Mesemondó est

Berecz András azzal kapcsolatban, hogy meséi mennyire valók gyermekfülnek, elmondta: ha a szülők, tanítók meghallják azt a szót, hogy mesemondó est, rögtön megkönnyebbülnek, hiszen végre nem kell félni attól mit hall a gyerek. Mindig felhívom az emberek figyelmét, hogy a meséim nem igazán gyermekeknek valók. Viszont az biztos, hogy a mese legfontosabb közönsége a gyermek, így amíg nem tudok mit kezdeni velük is, addig dolgoznom kell a meséimen – hangzott el. A közönségtalálkozóval egybekötött könyvbemutató és dedikálás remek alkalmat biztosított az érdeklődőknek, hogy jobban megismerjék a művészt a PKE-n 19 órától kezdődő mesemondó est előtt. A PKE díszterme zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel, akik a másfél órás előadás alatt két mese formájában ízelítőt kaphattak az Angyalfütty meselemezből, amelyet a helyszínen Berecz más kiadványaival együtt meg is lehetett vásárolni. Az est során a mesék mellett népdalokat is meghallgathattak a jelenlevők és közös éneklésre is sor került. Az könyvbemutató és a mesemondó est a Partiumi Magyar Művelődési Céh és a Borostyán Produkció közös szervezésében jött létre.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!