ERDON Helyi hírek

2014.02.17. 14:01

A premontreiek fellebbeznek

A premontrei rend szempontjából kedvezőtlen döntést hozott a váradi ítélőtábla a váradi Mihai Eminscu (volt premontrei) iskola ügyében. A rend a semmítőszéken folytatja a pert.

A premontrei rend szempontjából kedvezőtlen döntést hozott a váradi ítélőtábla a váradi Mihai Eminscu (volt premontrei) iskola ügyében. A rend a semmítőszéken folytatja a pert.

A nagyváradi premontrei rend a semmítőszéken fog fellebbezni a váradi ítélőtábla döntése ellen, mely elutasította a rend korábbi fellebbezését abban a perben, amelyet az állami restitúciós bizottság egy korábbi döntésének megsemmisítéséért indított. A nagyváradi egykori premontrei gimnázium (jelenleg Mihai Eminescu Főgimnázium) épületének tulajdonjogára vonatkozó per legújabb fejleményéről Fejes Anzelm Rudolf apát, prépost-prelátus tájékoztatta lapunkat. Az apát elmondta: egyelőre csak annyit tudnak, hogy az ítélőtábla elutasította a folyamodványukat, de az elutasítás indoklását nem közölte a jogszolgáltató intézmény. Fejes Anzelm Rudolf hozzátette, hogy csak hónapok múlva várható az indoklás, annak birtokában fog a rend fellebbezni a semmítőszékhez. Az apát véleménye szerint az ítélőtábla egyelőre nem is tudná megindokolni a meghozott döntését, ugyanis az politikai nyomásra született. Fejes Anzelm Rudolf a rend jogi képviselőjének beszámolója alapján lapunknak elmondta, hogy Ilie Bolojan Nagyvárad polgármestere megjelent a január 30-iki, a közel három órán át tartó tárgyaláson, ahol felszólalt, és tizenöt percen át beszélt. A polgármester mondanivalójának az volt a lényege, hogy bárhogyan is fordult a történelem kereke, az Eminescu főgimnázium épületére szüksége van a városnak. Fejes Anzelm Rudolf szerint a polgármestert nem idézte meg senki a tárgyalásra, olyannyira nem számítottak rá, hogy a bírónő fel sem ismerte őt. A prépost-prelátus elmondta, hogy azokban a perekben, amelyekben a polgármesteri hivatal is részes, általában a hivatalt szokták megidézni, és a jogtanácsos szokott megjelenni a tárgyalásokon, ezért is volt szokatlan, hogy ezúttal maga a polgármester jelent meg. Végezetül Fejes Anzelm Rudolf bejelentette, hogy amint Romániában végigjártak minden jogorvoslati lehetőséget, és nem születik a rend javára kedvező döntés, akkor a strasbourgi nemzetközi bírósághoz fordulnak majd.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!