ERDON Helyi hírek

2014.01.28. 15:58

Partiumban is gyűjtenek az emlékműre

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület és a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság is gyűjtést szervez a Monte San Gabriele hegyre állított emlékmű felújítására.

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület és a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság is gyűjtést szervez a Monte San Gabriele hegyre állított emlékmű felújítására.

A múlt héten Székesfehérváron tíz civil szervezet – köztük a váradi Pro Liberta Partium Egyesületet és a Várszövetség – konzorciumot hoztak létre, melynek egyik fő célkitűzése újjáépíteni az 1918-ban az Isonzó folyó melletti Monte San Gabriele hegyre a Magyar Királyi 20. honvéd gyaloghadosztálynak állított emlékművet. A megvalósítás további fejleményeiről tegnap tájékoztatták a sajtót a nagyváradi RMDSZ-székházban. Sárközi Zoltán nagyváradi helyi tanácsos, a Pro Liberta Partium Egyesület elnöke elmondta, hogy az emlékgúla újjáépítése mintegy 2,4 millió forintba kerül; 1,6 millió forint közadakozásból már összegyűlt, a fennmaradó összeget a Honvédelmi Minisztérium állja, így az emlékgúla felállítására megvan a pénz, viszont ahhoz, hogy az emlékhely megközelíthető lehessen, nyolcszáz méternyi utat is kell majd építeni, ezért szükség van további gyűjtést szervezni. A gyűjtésben a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) is részt vesz. Forró László előadótanácsos bejelentette, hogy a bihari és az érmelléki egyházmegye gyülekezetei gyűjtést szerveznek majd, a vasárnapi istentiszteleteken összegyűlt perselypénzt fogják felajánlani erre a célra.

Aktív civilek

A konzorcium munkájába bekapcsolódik a Várszövetség legnagyobb civil szervezete, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság (PBMET) is. Dukrét Géza, a PBMET elnöke a tegnapi sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a civil szervezet felveszi kutatási programjába az I. világháború tematikáját: az ebben a témában elhangzott előadásokat kinyomtatják, és több könyvet is ki fognak adni ebben a témakörben, emellett a PBMET is kiveszi a részét a gyűjtésből. Dukrét Géza közölte, hogy a PBMET emléktúrát szervez Goriziába és Székesfehérvárra is, illetve emléktáblát helyez majd el a doberdoi csatatéren lévő visintini kápolnában, mely a magyar katonák kápolnája volt a nagy háborúban.

További programok

Pásztor Sándor, a nagyváradi helyi tanács RMDSZ-frakciójának vezetője, a Várszövetség alapító tagja Székesfehérvár és Nagyvárad együttműködésének két soron következő programjáról számolt be, elöljáróban bejelentve azt, hogy Cser Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, illetve Biró Rozália szenátor lesznek a fővédnökei a Székesfehérváron létrehozott konzorciumnak, valamint a Szent László lovagkirály programnak. Ez utóbbi program keretében zajlik le a Szent László, a lovagkirály című rajzpályázat, mely két korcsoportnak (8–11, és 12–15 évesek), illetve maximum 4 fős alkotócsoportoknak szól. A pályaművek leadási határideje április 4. A pályázat részletes leírása megtekinthető a www.kempp.hu honlapon. A díjátadás az idei Varadinum fesztivál keretében lesz. Egy további nagyszabású együttműködési program résztvevői a székesfehérvári Vörösmarty és a nagyváradi Szigligeti Színház. Ennek az együttműködésnek köszönhetően idén augusztusban Nagyváradon bemutatják a Szent László koronázási játékot.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!