ERDON Helyi hírek

2014.01.14. 13:15

Megint trükközik az USL!

El akarja terelni a figyelmet sikertelenségéről a kormányzó USL (PSD+PNL+PC), ezért akarja, hogy az EP-választással egy időben népszavazást is tartsanak egy másik ügyről.

El akarja terelni a figyelmet sikertelenségéről a kormányzó USL (PSD+PNL+PC), ezért akarja, hogy az EP-választással egy időben népszavazást is tartsanak egy másik ügyről.

Semmire nem jó egy referendum és egy választás összevonása, csakis a választók összezavarására, valamint a figyelem elterelésére. Több elemző is így vélekedik annak kapcsán, hogy a kormányzó USL az EP-választással egy időben akar népszavaztatni is arról a módosított alkotmányról, amelyet épp a kormányzó PSD érdekei szerint alakítottak át. A kommentátorok mellett a jelenleg ellenzékben lévő pártok, így például a PDL és az RMDSZ is ellenzik az összevonást.

A részletekről tegnap nagyváradi tájékoztatóján Cseke Attila képviselő mondott véleményt. Mint kifejtette, őt semmikor nem támogatják semmilyen választás referendummal való egybevonását.

Minek is ez?

A kormányzó USL (PSD+PNL+PC) valós célja Cseke Attila szerint az, hogy elterelje a figyelmet fiaskóiról, a kampány lehetőleg ne az EP-választásról, illetve az eredményeik hiányáról szóljon. A képviselő szerint egészen biztos, hogy így a referendummal kapcsolatos témával telne az egész kampány, vagyis a módosított alkotmányról zajlana a közbeszéd. (Beszámoltunk róla egyébként, hogy ez is a legnagyobb kormánypárt, vagyis a PSD érdekeit szolgálja, hiszen az alaptörvényt több ponton úgy módosították, hogy az a PSD hatalmát betonozza be, és ennek elfogadtatásáról terveznek most népszavazást – szerk. megj.)

Várhatóan májusban lenne a két összevont voksolás, amit ráadásul két napon át tartanának. Az USL ugyanis tart attól, hogy nem jön össze a referendum érvényessé nyilvánításához szükséges 50%+1 fős részvételi arány, azaz a lakosság többségét nem fogja érdekelni ez az egész. Cseke Attila azonban úgy látja, két nap alatt sem valószínű, hogy összehozzák az érvényességhez szükséges részvételi arányt. Ráadásul egyelőre azt sem tudni, miféle alkotmányról szavaztatnának a polgárokkal. Ugyanis az alaptörvény módosításait az alkotmánybíróságnak, valamint a Velencei Bizottságnak is elővéleményeznie kell, és csak ezután kaphat végleges formát. Ehhez képest a Velencei Bizottság például még csak meg sem kapta a szövegtervezetet.

Arra a kérdésünkre, hogy ilyen körülmények között nemleges szavazást javasol-e a referendumon a polgároknak, Cseke Attila azt mondta, még ezt sem lehet eldönteni, hiszen nincs készen az, amiről voksoltatnának. Megkérdeztük azt is, mi várható, ha nem jön össze az érvényességi küszöb, és így esetleg bukik „a PSD házi alkotmánya”. A politikus szerint „ebben az esetben majd kitalálnak valami mást, amivel tematizálják a közéletet és saját malmukra hajtsák a vizet – hiszen a májusi választás csak előjáték a télen esedékes államfőválasztásokhoz”.

Más témaként beszámolt az előző ülésszakon kifejtett tevékenységéről is. Elmondta: 18 alkalommal szólalt fel plenáris ülésen, két törvénytervezetet sikerült visszaküldetnie átgondolásra, ugyanakkor 13 törvényjavaslatban volt ő is kezdeményező.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!