ERDON Helyi hírek

2014.01.06. 14:38

Emblematikus művész távozott

Elhunyt a nagyváradi képzőművészet egyik ismert képviselője. Kristófi János életének 89. évében távozott.

Elhunyt a nagyváradi képzőművészet egyik ismert képviselője. Kristófi János életének 89. évében távozott.

Újabb emblematikus személlyel lett szegényebb a magyar közösség: életének 89. évében meghalt Kristófi János festőművész. Vasárnap még látogatót is fogadott, nem sokkal ezt követően érte a halál. 1925. december 15-én született Monospetriben, Kolozsváron járt középiskolába, 1954-ben a Ion Andreescu főiskolán rajztanári képesítést szerzett. Nagyváradon kívül Bécstől Budapestig ismert művész volt, ugyanakkor nyugdíjba vonulásáig a nagyváradi Népi Művészeti Iskolában tanított, több kitüntetés birtokosa, megkapta például a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét.

Tíz gyermeke volt, értelmiségi pályán tevékenykednek közülük a legtöbben. Egyikük, Kristófi Kristóf emlékezett hétfőn édesapjára, megosztva néhány gondolatát olvasóinkkal: „A festészet, a zene szeretete jellemezte, ugyanakkor nagyon szerette a rendet minden tekintetben. Az utolsó pillanatig követte a világpolitika és ezen belül a magyarság sorsát. Értékként őrizte a házassági köteléket, és vigyázta gyermekei jövőjét. Menekült a káros szenvedélyektől, ugyanakkor mélyen vallásos ember volt. Tisztalelkű, igaz magyar emberrel lettünk most kevesebben.”

Erdély ölelésével távozott…

Szerettei körében hunyt el Kristófi János. Halála napján is tiszta tudattal bírt, követte a világ eseményeinek alakulását, sőt vendége is volt. Mint megtudtuk, vasárnap a hozzá régebben bejelentkezett Tőkés László kereste fel a gyengélkedő művészt, elbeszélgettek, és Kristófi János jelezte: Erdély ölelésével távozik. Kristófi János ugyanis szívén viselte az itteni magyar közösség sorsának alakulását is. Néhány órával a vizit után békében távozott…

Szellemiségét és akaratát követve családja arra kérte az emlékezőket, hogy a január 8-i, szerdai temetésen legfeljebb virágokkal vegyenek részt, a koszorúkra tervezett kiadást a váradi székesegyház orgonájának javítására, és/vagy a szegények megsegítésére adják inkább.

Az elhunyt művész Várad lokálpatrióta polgára volt és olyan művészek utóda, valamint kortársa, mint Mottl Roman, Tibor Ernő, Tompa Mihály. Nemcsak művész, hanem egy erkölcsi példakép távozott Kristófi János halálával.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!