ERDON Helyi hírek

2014.01.06. 14:53

Adóemeléseket hozott az újév

Nagyvárad- Mint beszámoltunk róla, a decemberi váradi tanácsülésen megszavazták, hogy 2,5 százalékkal emeljék a természetes személyek ingatlanadóját. Ugyanakkor 123 utcát más adóövezetbe soroltak.

Nagyvárad- Mint beszámoltunk róla, a decemberi váradi tanácsülésen megszavazták, hogy 2,5 százalékkal emeljék a természetes személyek ingatlanadóját. Ugyanakkor 123 utcát más adóövezetbe soroltak.

Az inflációval indokolt adóemelés mellett a legutóbbi közgyűlésén az önkormányzati képviselő-testület arról is döntött, hogy új, felsőbb kategóriás adóövezetbe sorol át 123 nagyváradi utcát. Ha az épületek esetében ez „csupán” négy százalékos emelést jelent, a telkek esetében a növekedés elérheti akár a száz százalékot is! A városvezetés azzal takaródzik, hogy csupán igazságot tett, ugyanis az érintett környékeken az elmúlt években jelentős közberuházások zajlottak- például bővítették a víz- és csatornahálózatot, aszfaltoztak-, valamint magánbefektetésekre is sor került (bevásárlóközpontok épültek), mely változások együttvéve hozzájárultak az ott lakók életminőségének javulásához.

Amúgy az adóövezetek úgymond frissítése először 2005-ben történt meg, s azóta periodikusan aktualizálják a több mint 800 váradi utca fiskális besorolását, akár évente többször is, annak függvényében, hogy milyen infrastrukturális és közüzemi szolgáltatásokat vehetnek igénybe az ott élők. Négy adóövezet létezik, a város peremén élők a D, a központban lakók pedig az A kategóriába tartoznak tizenhét, többé-kevésbé objektív mutatók alapján, mint például a víz-, a csatorna- és az áram-, illetve a vezetékes telefon hálózat, vagy az aszfaltozott út létezése, valamint a tömegközlekedési eszközökkel való megközelítés lehetősége.

Tizenöt százalék

A most érintett 123 utcában több ezren élnek, tulajdonképpen a város úthálózatának 15 százaléka esetében történtek változások. A legtöbb, legelőkelőbb kategóriába átsorolt utca- 21- a Grigorescu lakónegyedben található. Várad-Velencén 18 utca besorolásán változtattak, az Aradi út környékén 14, a Kolozsvári út könyékén pedig 13 utca. A Rogériusz negyedben bevásárlóközpontok megnyitása miatt módosítottak a besoroláson, Várad-Szőllősön az Adona-patak becsövezésének, Várad-Őssiben parkolóhelyek kialakítása, a Ţăranilor tér környékén pedig a gázvezetékek bővítésének okán. Általában egy „ugrásról” beszélhetünk, kivételt a Cuza Vodă/Szacsvay utcát a Rimanóczy utcából összekötő Scurtă utca jelent, hogy ahol a környékbeli befektetéseknek „köszönhetően” egyből két adókategóriát léptek előre az ott élők.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!