ERDON Helyi hírek

2013.12.09. 15:19

Tiltakoznak a közúti szállítók

Csaknem nyolcvan tehergépjármű és személyautó vett részt Nagyváradon a szállítók hétfőn elkezdett, országos tiltakozó akcióján. Lassították a közlekedést, de a forgalom nem állt le.

Csaknem nyolcvan tehergépjármű és személyautó vett részt Nagyváradon a szállítók hétfőn elkezdett, országos tiltakozó akcióján. Lassították a közlekedést, de a forgalom nem állt le.

Amint Dorin Sava, a Bihar megyei Közlekedésrendészet főnöke elmondta, az akció fél tízkor kezdődött, a Borsi úttal párhuzamos ipari úton, a volt Pick áruház környékén, ahonnan a résztvevő járművek elérték a körgyűrűt és a Selgros nagyáruház környékéig hajtottak, majd visszafordultak. Nagyon lassan haladtak és folyamatosan dudáltak, de a rendőrfőnök szerint a kettes sáv többnyire szabad volt, csupán a körforgalmaknál keletkezett torlódás. Egy óra körül a „Szállítók tiltakozása” feliratú járművek ismét az ipari úton folytatták az akciót. A rendőrök igyekeztek biztosítani a zavartalan közlekedést, nem voltak nézeteltérések köztük és a gépkocsivezetők között, tette hozzá Dorin Sava.

Követelések

A Mediafax értesülései szerint másutt voltak fennakadások, Szebenben például a körgyűrűn teljesen leállt a forgalom. Amint Augustin Hagiu, a Közúti Áruszállítók Szövetsége (CNR) képviselője nyilatkozta, az áruszállítók hétfőn leállították tevékenységüket, nem küldtek ki több teherautót, az úton lévő járművek pedig leparkoltak. Mint hozzátette, az áruszállítók első sorban a szállítási minisztérium ígéreteinek betartását várják. Májusban ugyanis a Relu Fenechiu akkori szállítási miniszter írásban rögzítette, hogy harminc napon belül elemzik a szállítók képviselőinek javaslatait és pontokba foglalt ajánlatot dolgoznak ki számukra. Egyúttal a dokumentum azt is tartalmazta, hogy a minisztérium, valamint a CNR képviselőiből álló bizottságok dolgozzák majd ki a szükséges jogszabály módosításokat.

Mivel ezt követően nem történt semmi, a CNR november 5-én bejelentette, hogy 9-én beláthatatlan ideig leállítják tevékenységeiket, mivel a hatóságok nem tartják be ígéreteiket, a legújabb „csapás” pedig az, hogy emelték az üzemanyag luxusadóját. A CNR szerint az utóbbi hónapokban több javaslatot továbbítottak a kormányhoz az adócsalás csökkentésére vonatkozóan, de mindahány válasz nélkül maradt, Ramona Mănescu szállítási miniszter pedig nem volt hajlandó szóba állni velük. A CNR képviselői a jelenlegi törvénykezési rendellenességek, valamint a korrupció kiiktatását, továbbá a konstruktív dialógust szorgalmazzák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!