ERDON Helyi hírek

2013.12.03. 12:49

Sérült gyerekekkel foglalkoznak

A Fogyatékkal Élők Világnapja alkalmából a Bihar megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság nyílt napot szervezett a nagyváradi és tenkei rehabilitációs központokban.

A Fogyatékkal Élők Világnapja alkalmából a Bihar megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság nyílt napot szervezett a nagyváradi és tenkei rehabilitációs központokban.

A nagyváradi, Traian Lalescu utcai intézményben Gligor Elena, a központ vezetője fogadta a látogatókat – ottjátunkkor a 11. iskola VI. A osztályának tanulói is eljöttek, osztályfőnökük, Faur Marcela vezetésével. Mint megtudtuk, ez az egyedüli ilyen jellegű intézmény a megyében, s ahhoz, hogy egy gyerek ide járhasson, speciális szakorvosi ajánlásra van szüksége.

A szerkezeti felépítés szerint tizenhét alkalmazottal dolgoznak, de igazából 14-en vannak – masszőrök, pedagógusok, terapeuták – egyeseket ugyanis ideiglenesen áthelyeztek, mások gyermeknevelési szabadságukat töltik.

Terápiák

Nyolc évvel ezelőtt csaknem negyven alkalmazottja volt a központnak, emlékezett vissza Gligor Elena, azóta folyamatosan csökkent a posztok száma, s azokat, akik jobban fizetett állást találtak, vagy nyugdíjba vonultak, nem helyettesítette senki. Pedig sokkal több szakemberre lenne szükségük, hiszen úgy tűnik, évről évre egyre nő a fogyatékkal élő gyerekek száma, mind az állami gondozásban lévőké, mind a családban élőké. Vannak közöttük, akik fogyatékkal születtek, mások állami gondozásban nőttek fel és a szeretet hiánya, az ingerszegény környezet miatt váltak sérültekké. Talán a legszomorúbb esetek mégis azok, amikor a gyermekeket a családjukon belül értek különböző testi-lelki traumák. Mintegy százhúsz gyerek jár ide, naponta több mint negyven gyerekkel foglalkoznak a központ alkalmazottai. A terápiák személyre szabottak, mindegyikükkel a számukra legfontosabb foglalkozásokat végzik el. Többek között masszázs, hidromasszázs, kinetoterápia, foglalkozásterápia, kognitív terápia, játékterápia zajlik itt, illetve logopédus is foglalkozik a gyerekekkel. Sajnos mintegy két éve nincs magyar logopédusuk, pedig nagy szükségük lenne rá, mondta a központ vezetője.

A látogatóba érkezett gyerekek közben végigjárták a központ termeit, végül kipróbálták az intézmény udvarán lévő játszóalkalmatosságokat is.

Mint megtudtuk, az igazgatóság terve az, hogy a központ épületének egy részében súlyosan fogyatékos gyermekeket helyezzen el, ebből a célból el is különítették az intézmény egy részét. Jelenleg több mint húszezer, fogyatékkal élő személy szerepel az igazgatóság nyilvántartásában, közülük csaknem másfél ezren gyerekek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!