ERDON Helyi hírek

2013.12.10. 14:32

Nemzetközi folklórgála lesz

Nagyvárad- December 13-án, pénteken 17 órától a nagyváradi Pro Bambini Egyesület Ezek az ősi szokások címmel IV. alkalommal szervezi meg a Karácsonyi és újévi szokások és néphagyományok gáláját.

Nagyvárad- December 13-án, pénteken 17 órától a nagyváradi Pro Bambini Egyesület Ezek az ősi szokások címmel IV. alkalommal szervezi meg a Karácsonyi és újévi szokások és néphagyományok gáláját.

Az eseményt beharangozó kedd délelőtti sajtótájékoztatón Elena Pavel projektmenedzser kifejtette: a Mária királyné Színházban, a Bihar Megyei Tanács támogatásával szervezett gyermeknéptánc gála célja, hogy a régebbi vagy újabb karácsonyi, illetve újévi szokások, néphagyományok és kolindák ne felejtődjenek el, vesszenek kárba, népszerűsítsék ezeket a fiatalok körében, felfedezzenek és támogassanak ifjú tehetségeket, valamint multikulturális és interetnikus párbeszédet valósítsanak meg a résztvevő diákok és felkészítő tanárok közt.

A nemzetközi fesztiválra több mint 300 gyermeket hívtak meg a romániai Bihar, Temes, Kolozs, Beszterce-Naszód, Arad, Teleorman, Szatmár és Szilágy megyékből, valamint a magyarországi Hajdú-Bihar megyéből, akik a térségükre jellemző népviseletben érkeznek, és a tájegységük táncával, népdalaival készülnek. Ennek megfelelően várhatóan fellép a váradi Florile Bihorului néptánccsoport, a belényesújlaki Rezgő néptánccsoport, az alexandriai gyermekpalota Brâuleţul néptánccsoportja, az Iza-völgyi Dobaşii néptánccsoport, a szamosújvári Szamos-völgye Kulturális Egyesület néptánccsoportja, a kiskajáni Ion Călan Românu Műszaki Líceum folklór csoportja, a torontáldinnyési Sveti Nicola néptánccsoport, a simándi Juni Şimăndani néptánccsoport, az avasfelsőfalui gyermekklub Sânzâienele folklórcsoportja, a szilágysomlyói gyermekklub néptánccsoportja és a berettyóújfalui Széchenyi István Tagiskola tánccsoportja.

Ösztöndíjak

Az elhangzottakat Crina Dobocan egyesületi elnök azzal egészítette ki: felvezetésképpen pénteken 14 órától a néptánccsoportok felvonulnak a Szakszervezetek Művelődési Ház- Prefektúra, illetve megyeháza- Polgármesteri Hivatal útvonalon. Hangsúlyozta: a fesztiválnak egyúttal verseny jellege is van, a fellépőket szakemberekből álló zsűri fogja értékelni, díszvendégként pedig a máramarosi Iza néptánccsoportot, a pánsípon játszó Oana Lianu és Emilia Borza Sugar kolindaénekes örvendeztetik meg a közönséget egy-egy produkcióval. Emellett a rendezvényen aláírják a szerződést azzal a tíz középiskolással, akiket ebben a tanévben a Pro Bambini Egyesület ösztöndíjában részesülnek, havi 100 lej értékben. A jelölteket a tanfelügyelőséggel közösen választották ki, és szigorú követelményeknek kellett eleget tegyenek (kiváló tanulók, de szegény családból származnak).

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!