ERDON Helyi hírek

2013.12.10. 14:28

Megemlékezés az emberi jogok napján

<p>December 10-én, az Emberi Jogok Nemzetközi Napján az Emberi jogok a holokauszt tükrében elnevezésű projekt zárórendezvényét tartották meg a nagyváradi Onisifor Ghibu Középiskolában.</p>

December 10-én, az Emberi Jogok Nemzetközi Napján az Emberi jogok a holokauszt tükrében elnevezésű projekt zárórendezvényét tartották meg a nagyváradi Onisifor Ghibu Középiskolában.

Az Emberi jogok a holokauszt tükrében elnevezésű projekt a váradi Onisifor Ghibu Középiskola és a Tikvah Egyesület közös szervezésében zajlott le 2013 februárja és decembere között. A projekt az iskola és az egyesület által kötött együttműködési szerződés alapján jöhetett létre. December 10-én, az Emberi Jogok Nemzetközi Napján tartották meg a projekt zárórendezvényét, amelyen az iskola diákjai és tanárai mellett többek között részt vett Teszler Emília és Maia a Tikvah Egyesület részéről és dr. Antonio Faur a Nagyváradi Állami Egyetem történelem professzora. Utóbbi röviden ismertette a második világháború és a holokauszt eseményeit. Ezt követően az iskola két diákja felelevenítette a majdnem egy éves projekt főbb eseményeit, rendezvényeit: rendeztek kerekasztal beszélgetéseket, előadásokat, filmvetítést, kirándulást Máramarosszigetre, ahol meglátogatták az Elie Wiesel Emlékházat, amely egykor a Nobel békedíjas otthona volt, valamint a szigeti börtönmúzeumot is, az iskolában kiállították a Fények a sötétben vándorkiállítást stb.

Fehér Rózsa

Az eseményen Teszler Maia a náci Németországban a második világháború alatt alakult Fehér Rózsa elnevezésű német ellenállási mozgalomról mesélt a jelenlevőknek. A mozgalmat német diákok alapították, akiket megrázott a nácik brutalitása. A csoport tagjait 1943 februárjában letartóztatta a Gestapo és nem sokkal később kivégezte őket. Teszler Emília a történelem során lezajlott népirtásokról beszélt, megemlítve Kambodzsát, Ruandát, a volt Jugoszláviát és Szudánt. Ezt követően két diák az Emberi Jogok Nemzetközi Napjával kapcsolatban osztott meg tudnivalókat, majd több tanuló az egyes emberi jogokat ismertették a hallgatósággal.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!