ERDON Helyi hírek

2013.12.30. 12:36

Jótékony célokra gyűjtöttek

Nagyvárad- A brüsszeli NATO Charity Bazaar nevű civil szervezet idén két nagyváradi egyesületet támogatott jótékonysági céllal. A részleteket Schmidt Katalin tiszteletbeli képviselő ismertette.

Nagyvárad- A brüsszeli NATO Charity Bazaar nevű civil szervezet idén két nagyváradi egyesületet támogatott jótékonysági céllal. A részleteket Schmidt Katalin tiszteletbeli képviselő ismertette.

A városháza dísztermében tartott hétfő délelőtti sajtótájékoztatón Schmidt Katalin, a NATO Charity Bazaar tiszteletbeli képviselője köszönetet mondott Ilie Bolojan polgármesternek és az önkormányzatnak a partnerségért. Arra hívta fel a figyelmet: a NATO Charity Bazaar 45 évvel ezelőtt alakult azzal a fő céllal, hogy minden évben karácsony előtt jótékonysági vásárt szervezzenek Brüsszelben a NATO-alkalmazottak feleségeinek részvételeivel, a mindenkori NATO-főtitkár hitvesének védnökségével. A rendezvényen a tagállamok küldöttei saját standjaikon kínálják az országukra jellemző kézműves termékeiket, illetve egy vendéglőben a specifikus életeiket, és tombolasorsolás is szokott lenni. Legutóbb 38 nemzet képviseltette magát és 190 ezer euró gyűlt össze, mely összegre 23 civil szervezet pályázott több mint 60 honi vagy nemzetközi projektekkel.

Schmidt Katalin az elmúlt évek Bihar megyei eredményeiről is beszámolt. Arra hívta fel a figyelmet: személyes kezdeményezésére a Rotary klubbal együttműködve idén augusztusban két, gyermekek, idősek és hátrányos helyzetben levő személyek szállítására kijelölt autóbuszt vásároltak, valamint kooperálva a nagyszalontai Szent Miklós Alapítvánnyal kerekes székeket mozgássérülteknek. 2011-ben a margittai dr. Mircea Pop Városi Kórház Haţeganu-Pápai-Páriz Alapítványát támogatták. Dr. Szabó József neonatológus főorvostól megtudtuk, hogy két betegkövető monitort vásároltak másfél évvel ezelőtt, melyek már üzemelnek, most pedig négy szemészeti vizsgálóeszközhöz jutnak hozzá. Elhangzott az is, hogy a Charity Bazaar tavaly a szalontai Szent Miklós Alapítványt szponzorizálta Bihar megyében 7500 euróval. Dorina Marian elnök asszony elmondta, hogy a pénzből egy ekográfot vásároltak, melyet a jövő nyáron felavatandó nappali központban fognak működésbe helyezni, a szolgáltatásaikat pedig díjmentesen vehetik majd igénybe a fogyatékkal élők, a jövedelem nélküliek és a gyermekek.

Két alapítványt

2013-ban úgy döntöttek, hogy két váradi civil szervezet tevékenységét finanszírozzák. Emil Cuc menedzser elmondta, hogy az Alsterdorf Román-Német Alapítványt több mint 20 évvel azelőtt hozták létre azzal a céllal, hogy sérült személyeket karoljanak fel három területen: lakhatás, foglalkoztatás és szabadidő. A kapott 9720 eurót arra fogják felhasználni, hogy egy 12 ezer euró értékű fűtőkazánt vásároljanak a Franz Max-háznak, mely tizenkét mentálisan vagy vizuálisan sérült fiatalnak az otthona. Úgy fogalmazott: egy modern és tökéletes társadalomban mindenki meg kell találja a helyét, függetlenül attól, hogy milyen nemű, nemzetiségű, korú, bőrszínű vagy egészségi állapotú.

A másik kedvezményezett, A kis herceg bolygója Alapítvány vezetője, Rodica Ciocan kifejtette: ezen entitást 2011-ben hívták életre óvodai pedagógusok azzal a szándékkal, hogy didaktikai eszközökkel, pályázatokkal segítsék az óvodai munkát. A kapott 4710 euróból folytatják A világegyetem titkai című projektjüket, melynek keretében például az ovisok űrhajó maketteket készítenek, valamint a Jogunkban áll boldognak lenni nevű projekt keretében játszóteret létesítenek a várad-rogériuszi 45. számú óvoda udvarán.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!