ERDON Helyi hírek

2013.12.02. 21:23

HIV és AIDS ellenes akciók a megyében

December folyamán egyhónapos, a HIV, illetve az AIDS megelőzésére irányuló kampány zajlik Bihar megyében is. Ezzel kapcsolatban tájékoztattak hétfőn az illetékesek a DSP székhelyén.

December folyamán egyhónapos, a HIV, illetve az AIDS megelőzésére irányuló kampány zajlik Bihar megyében is. Ezzel kapcsolatban tájékoztattak hétfőn az illetékesek a DSP székhelyén.

Daniela Rahotă, a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, később dr. Călin Sonea, a DSP munkatársa mondta el: bár az akció egy hónapig tart, a tájékoztatás és az ingyenes tesztelés egész évben zajlik. Ez utóbbit a DSP székhelyén végzik el, hétköznap 8 és 10 óra között vesznek vérmintát. Céljuk, hogy egyre többen végezzék el az AIDS-tesztet, főleg a veszélyeztetett csoportok tagjai közül. A napokban a rendőrséggel közösen szerveztek egy akciót, melynek során prostituáltakat teszteltek. Évente háromszor szokott ilyesmire sor kerülni, az érintettek most már sokkal kedvezőbben viszonyulnak ehhez, mint évekkel ezelőtt. Ezúttal hét prostituált számára végeztek el több, nemi úton terjedő betegségre vonatkozó tesztet. Egyikük sem bizonyult HIV-fertőzöttnek, viszont a szifilisz inaktív formáját mindannyiuknál kimutatták. A váradi középiskolákban pedig különböző tájékoztató akciókat szerveztek ezekben a hetekben. Az üzenet, amit közvetíteni szeretnének a fiataloknak: ne hanyagolják el a védekezést, melynek leghatékonyabb módja az óvszer használata, annál is inkább, mivel a fertőzés jelenleg heteroszexuális kapcsolatokon keresztül terjed leginkább világszerte.

Gyógyulások, halálesetek

Carmen Dinescu biológus egy tájékoztató filmecskét mutatott be a témával kapcsolatban, Cismaș Petrișor egyetemi előadótanár pedig a betegség kezelésében elért eredményekről számolt be. Mint megtudtuk, világszerte két gyógyult esetet tartanak számon, az egyiknél a csontvelő teljes elpusztítását hajtották végre, melyet csontvelő átültetés követett, a másik eset pedig egy csecsemő, akinél rögtön a születést követően elkezdték alkalmazni a vírusellenes kezelést, s akinek a szervezetében egy évvel a kezelés befejezését követően sem mutatható ki a HIV-vírus.

Dr. Lucia Mihalache, a városi kórház fertőző betegségek részlegének vezetője helyi adatokat ismertetett: jelenleg 42 esetet tartanak számon Bihar megyében, a legidősebb elmúlt hetven éves, ketten pedig gyerekek, akik az anyaméhben fertőződtek meg. Mind tavaly, mind az idén kilenc új esetet regisztráltak. A felnőttek esetében az a legvalószínűbb, hogy nemi úton fertőződtek meg, körülbelül a felük homoszexuális kapcsolatok révén. Ez utóbbiak férfiak, akik között, mint megtudtuk, felsőfokú képzettséggel rendelkezők is vannak. Az egyhavi kezelés egy személy részére 600-800 dollárnak megfelelő összeg, s az állam ingyenesen biztosítja számukra. A fertőzöttek egy része nagyon jól reagál a kezelésre, van, aki több mint tizenöt éve gyakorlatilag tünetmentes, tudtuk meg – sajnos ez nem mindenkire érvényes. Például már nincsenek életben azok a fiatalok, akik 89 előtt, gyerekként fertőződtek meg.

Dr. Mariana Fericean, a DSP járványmegelőzési részlegének vezetője egy másik aspektusra is felhívta a figyelmet: több férfi Olaszországban, Spanyolországban, Hollandiában fertőződött meg, ahová dolgozni ment, itthon pedig továbbadta a fertőzést a párjának. Az is elhangzott: jó eredményeket értek el az anyaméhen belüli fertőzés megelőzésében, persze ehhez szükséges, hogy a HIV-pozitív anya lelkiismeretesen folytassa a kezelést a terhesség ideje alatt.

A DSP által rendelkezésünkre bocsátott adatok szerint jelenleg világszerte 35,3 millió HIV-fertőzöttet, illetve AIDS-beteget tartanak számon, a gyerekek száma 3,3 millió körüli. Tavaly 2,3 millió új esetre derült fény és 1,6 millióan vesztették életüket, közöttük 210 ezer gyermek. Romániában 1985 óta 19.026 HIV-fertőzést tartanak számon, ezen belül a gyermekek száma 9 937, s szintén ebben az időszakban 6282 személy halt meg a betegség következtében. Jelenleg 12 119 HIV-fertőzött, illetve AIDS-beteg van életben, január óta 577 új esetet regisztráltak és 116 -an haltak meg.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!