ERDON Helyi hírek

2013.12.05. 16:30

Gondok a leszállópálya körül

Bihar megye - Az eredeti becslések szerinti összegnél jóval több pénzre van szükség a Megyei Kórház tetejére tervezett helikopter leszállópálya megépítéséhez, tudtuk meg dr. Hadrian Borceatól, az egészségügyi intézmény orvosi aligazgatójától.

Bihar megye - Az eredeti becslések szerinti összegnél jóval több pénzre van szükség a Megyei Kórház tetejére tervezett helikopter leszállópálya megépítéséhez, tudtuk meg dr. Hadrian Borceatól, az egészségügyi intézmény orvosi aligazgatójától.

Két évvel ezelőtt, amikor megpályázták a Rompetrol támogatását az „Együtt mindenkiért” programon belül, becsléseik szerint a leszállópályához húszezer euróra lett volna szükségük, a terv elkészítésekor viszont kiderült, hogy a valójában százezer euróból lehet valóra váltani az elképzelést, mondta kérdésünkre az aligazgató, aki abban reménykedik, hogy sikerül szponzorokat találni. Most az időjárás miatt amúgy sem tudnának dolgozni, ugyanis első lépésként le kellene bontani a kórház tetején a szigetelést, hogy hatvan lyukat fúrhassanak a tetőbe, viszont a tető alatt műtők vannak…

Amint az aligazgatótól megtudtuk, sokáig nem találtak megfelelő szakembert a terv elkészítéséhez, ezért bizonyultak helytelennek a becsléseik is. Amikor pedig végre elkészült a terv, az idő már nem tette lehetővé a munka folytatását. A Rompetrol beleegyezett abba, hogy a munkálatokat tavaszig halasszák, dr. Hadrian Borcea pedig bízik abban, hogy addig sikerül szponzorokat is találni a hiányzó összeg fedezésére. Ha akadnának cégek, vagy magánszemélyek, akik ezt az ügyet támogatnák, vele vegyék fel a kapcsolatot, mondta az aligazgató.

Mint arról annak idején beszámoltunk, a le- és felszállópályának az lenne a szerepe, hogy a kritikus állapotban lévő betegeket minél hamarabb Kolozsvárra, vagy Temesvárra szállíthassák. Mintegy háromnegyed órát nyernének azzal, hogy nem kellene a betegeket mentőkocsival a reptérre vinni ezt megelőzően. A kritikus állapotban lévő pácienseknél ez nagyon nagy időveszteség, melyet fokozhat a forgalomban való veszteglés. Az életben tartó gépek le- és bekapcsolása pedig, amikor a kórházból mentőautóba, majd onnan a helikopterbe helyezik a betegeket, tovább csökkenti esélyeiket.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!