ERDON Helyi hírek

2013.12.19. 15:39

De(generáció) – variációk egy témára

Generációkról, degenerációról szól a nagyváradi Visual Kontakt Egyesület legújabb, De(generáció) című tárlata, mely az Albacului 54. sz. alatti galériában nyílt meg szerdán este.

Generációkról, degenerációról szól a nagyváradi Visual Kontakt Egyesület legújabb, De(generáció) című tárlata, mely az Albacului 54. sz. alatti galériában nyílt meg szerdán este.

Amint dr. Olimpia Bera kurátor szerkesztőségünk kérdésére elmondta, a felkért, fiatal művészek mindegyike saját elképzelése szerint válaszolt, volt, aki külön erre a célra alkotott, mások már meglévő, de a témához illő alkotásokat küldtek el, melyeket később a szervezők szelektáltak.

Munkáik különféle technikával készültek és a legkülönfélébb aspektusokból közelítik meg az adott témát. Néhány példa: Ada Muntean, a tárlat másik kurátora Alive című grafikájában az emocionális és racionális részünket jelenítette meg, a folyamatos feszültséget, „robbanáshoz közeli állapotunkat”. Carlos Carmonamedina mexikói származású képzőművész Tomasito című installációjában magának az emberi létnek a degenerálódását mutatja be, a relikviák tárgyként való hasznosítása által. Gabriel Miloia konceptuális projektjének középpontjában egy Che Guevarát ábrázoló plakát áll, alapgondolata pedig a művészet degenerálódása. Valaki egy kétes értékű „alkotást” hozott létre a plakát alapján, ezt a projekt szerzője a későbbiekben megsemmisítette és betonba öntötte, ugyanakkor elkészítette a plakát egy másolatát is. Az „…and salt the earth” címet viselő installáció egyik része magát az „alkotás” megsemmisítését bemutató film.

Andrei Ciurdărescu Parasztok című munkája egy különösen sötét tónusokban készült olajfestmény, mely a földművelés nyomasztó aspektusaira is utal; Dr. Alina Staicu Only the Lonely című, különös hangulatú olajfestményében a generáció-illúziót jeleníti meg. Dr. Olimpia Bera Hospitalité roumaine című olajfestménye a tárlat talán legéletigenlőbb alkotása, melyen vidám-groteszk részleteket tartalmazó, meleg tónusokkal, részletesen megfestett parasztotthon látható. Az említett művészeken kívül Maria Sicoie, Radu Băieș és Raluca Avrămuț munkái is a kiállítás anyagát képezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!