ERDON Helyi hírek

2013.12.23. 14:24

Botrány (vagy csak kacsa?)

Hetek óta az a vád lebeg a váradi önkormányzat és az itteni kórház fölött, hogy eltérítettek uniós támogatásokat, új angiográf helyett használtat állítottak üzembe. Csütörtökön elmagyarázták.

Hetek óta az a vád lebeg a váradi önkormányzat és az itteni kórház fölött, hogy eltérítettek uniós támogatásokat, új angiográf helyett használtat állítottak üzembe. Csütörtökön elmagyarázták.

Illegálisan használta fel annak az európai uniós támogatásnak egy részét a nagyváradi önkormányzat és a városban működő Megyei Kórház, ugyanis a Viva Anima központ létrehozásával kapcsolatos projekt során használt angiográfot helyeztek működésbe, pedig újra kaptak finanszírozást. Ez pedig veszélybe sodorja a betegek életét, ráadásul lejáratja Váradot és ahhoz járul hozzá, hogy a jövőben kevesebb uniós támogatást hívhasson le. Ilyen vádak jelentek meg a központi sajtóban, névtelen bejelentés alapján. Erre reagálva csütörtökön rendkívüli sajtótájékoztatón állt az újságírók elé a Megyei Kórház vezetése, azaz Lucia Daina, aki átmenetileg igazgatja az intézményt, Hadrian Borcea orvosigazgató, valamint Florina Corbu, a kórház egyik szakértője.

A magyarázatok

Borcea hangoztatta: semmilyen törtvénytelenséget nem követtek el. Elismeri, hogy az egyébként új készülék használt alkatrészeket is tartalmaz – de szerinte ez Nyugaton is bevett szokás. A Viva Anima központ számára a Philips cégtől vettek új angiográfot, uniós támogatásból. A botrány kirobbanása után Váradra jött a Nukleáris Tevékenységeket Ellenőrző Országos Bizottság (CNCAN) két megbízottja, hogy kivizsgálja az esetet. Ők arra jutottak, hogy nem egyezik a készülék sorszáma azzal, ami a dokumentációban van. Ez azonban a kórház vezetői szerint nem trükközésnek a nyoma. Borcea azt mondta, a berendezést szállító cég, a Gadagroup Romania tévedett, amikor a Philips holland telephelyéről megrendelt gép katalógusbeli azonosítószámát írta be a dokumentációba, magának a leszállított készüléknek a sorozatszáma helyett.

Alapvetően azt állítják az érintettek, hogy igenis új berendezést vettek a támogatásból, az pedig, hogy használt alkatrészeket is tartalmaz teljesen normális. Szerintük ugyanis a berendezéseket forgalmazó cégek gyakorlatának része az ilyesmi. Borcea azt mondja, Hollandiából Romániába jött a Philips eladási iagzgatója, aki megerősítette: európaszerte forgalmaznak olyan berendezéseket, amelyekbe beépítenek felújított alkatrészeket is. „Ettől még a készülék teljesen újnak minősül és meg is kapta az EU területén való eladáshoz szükséges CE jelzést, ami minőségi tanúsítvány is. A CNCAN két embere a váradi vizsgálódás után az angiográf működési engedélyének visszavonását javasolta, ám végül meggondolta magát, így most a készülék törvényesen használható. Váradon most két ilyen van: ez a kvázi új, valamint egy régi. Az előbbi van most működésben, az utóbbi üzembe helyezésének bürokratikus eljárásai tartanak.

A kórház vezetői csütörtökön bejelentették: bírósági eljárást kezdeményeznek azok ellen, akik a működési engedély ideiglenes felfüggesztését eredményező vizsgálatban ludasok. Hogy pontosan kik ők, azt viszont nem árulták el. Hangsúlyozták viszont: Várad ebben a régióban az egyetlen, ahol sikerült ilyen orvosi központot létrehozni, és ahol rövidesen akár két angiográf is működhet.

Mint ismeretes, a váradi Viva Anima központ létrehozása uniós támogatással, egy határ menti együttműködési program keretében lehetséges, amelynek vezető partnere a váradi önkormányzat, és amely projekt támogatásának összértéke 2 millió euró.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!