ERDON Helyi hírek

2013.12.02. 11:44

A jövő év decentralizációt hozhat

Január 1-től életbe léphet a decentralizációs törvény, ha Traian Basescu államfő nem kéri a jogszabály alkotmánybírósági ellenőrzését.

Január 1-től életbe léphet a decentralizációs törvény, ha Traian Basescu államfő nem kéri a jogszabály alkotmánybírósági ellenőrzését.

A román kormány felelősséget vállalt a decentralizációs törvényre, és mivel egyetlen parlamenti párt sem nyújtott be bizalmatlansági indítványt a kormány ellen, így a jogszabály automatikusan elfogadásra került. A törvény 2014 január 1-től hatályba léphet. Ennek kapcsán Szabó Ödön, RMDSZ-es parlamenti képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy az államfőnek két lehetősége van arra, hogy késleltesse a törvény életbe léptetését. Ha nem írja alá a jogszabályt, és visszaküldi azt a parlamentnek, akkor a jelenlegi kormánytöbbség együttes ülésén visszautasítja majd az államfő aggályait. Emellett az államfő alkotmánybírósági ellenőrzését kér, és ez a testület akár hónapokig is elhúzhatja a döntést, ami értelemszerűen a jogszabály gyakorlatba ültetését is késleltetni fogja. Egyébiránt az elfogadott törvényt mind a kormányzó USL, mind pedig az RMDSZ sikerként könyveli el, egyedül csak a most ellenzékben lévő Demokrata-Liberális Párt (PD-L) kritizálja vehemensen a jogszabályt. Traian Basescu egyenesen adminisztratív bűncselekménynek nevezte a törvényt, mert elfelejti azt, hogy Romániát az alkotmány egységes nemzetállamként határozza meg. Basescu véleménye szerint az önkormányzatokhoz kerülő központi szolgálatok minden megyében másként fognak működni. Ezzel szemben Cseke Attila RMDSZ-es képviselő szerint a kormánytól az önkormányzatokhoz átkerülő intézmények az országosan érvényes törvények alapján fognak működni, ráadásul az ellenőrzési hatáskörök Bukarestben maradnak.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!