ERDON Helyi hírek

2013.11.14. 10:18

Orosz diszkó

2012-ben készült „Orosz diszkó” című német- orosz- vietnámi vígjáték, Oliver Ziegenbalg rendezésében, a fiatalok útkereséséről, a barátságról, szerelemről szól.

2012-ben készült „Orosz diszkó” című német- orosz- vietnámi vígjáték, Oliver Ziegenbalg rendezésében, a fiatalok útkereséséről, a barátságról, szerelemről szól.

A berlini fal 1989-es ledöntése után, Moszkvában elterjedt a hír, hogy Erich Honecker befogadja a Szovjetunióból érkező zsidókat. Ezzel a gesztussal akarnák törleszteni az adósságot, mivel az NDK annak idején nem fizetett kártérítést Izraelnek. A film bemutatja a szovjet rendszer összeomlásának egy adott fázisát. Bemutatja Vlagyimirt és családját. A család látva a rendszer összeomlását, jónak véli, hogy a fiatalok használják ki a helyzetből adódó lehetőségeket. Mivel nincs, mit veszítsenek, a jobb élet reményében, vándoroljanak ki.

Vlagyimir, két barátjával, Misával és Andrejjel, Berlinbe megy. A rendező ennél a jelenetsornál korabeli híradó felvételeket vágott be, mintegy emelvén a dokumentumszerű hitelességet. Kelet- Berlinbe mennek, ahol bejelentkeznek az emigránsokkal foglalkozó irodába. Megfelelő iratok bemutatása után, melyek bizonyítják, hogy zsidó szülők gyermekei, a kelet- német kapitányság a két fiatalnak kiállította a kelet- német személyi igazolványt. A harmadik fiú, mivel szülei nem zsidók, csak három hónapi tartózkodási engedélyt kapott.

Az emigránsoknak fenntartott otthonban kapnak lakást. Kevés a pénzük. Ennek ellenére rendkívül jókedvvel keresik a munkalehetőséget, a szórakozást, valamint a lányok társaságát. Hamarosan alkalmi munkát is kapnak.

A film párhuzamosan végig kíséri a három fiatal tevékenységét. Van úgy, hogy csempészett cigarettát árulnak. Zenélnek, hogy pénzt szerezzenek. Diszkóba járnak. Időközben a társuknak lejárt a tartózkodási engedélye. Megjelennek a rend őrei, akik közlik, el kell hagynia az országot. De van egy megoldási lehetőség. Ha egy német leányt vesz el feleségül.

A kusza viszonyok, a hazugság, a hűtlenség világában a jól nevelt, tanult, egyetemet végzett fiatalnál előtérbe kerül, és felvetődik a moralitás kérdése. Lehet-e olyan leányt elvenni, akit nem szeret? A filmi eszköztár megfelelő felhasználásával bemutatják nekünk a korabeli Németország ellentmondásait. A film azt érzékelteti, kissé metronóm stílusban, hogy a fiatalok miként vetik be magukat a kivándorlás hatalmas stresszébe. Ennek következtében mennyire pazarolják tehetségüket. Végül is beilleszkednek a közösségbe. A rendező nem ítélkezik, de egymás mellé teszi a cselekményeket, hagyván a nézőt, gondolkozzon, ítélkezzen. Ezzel is jelezvén, nem egyedi esetről van szó. Jelzi, az 1990 után kialakult zűrzavart, káoszt, kavarodást, érzékeltetve az erkölcsi válságot is. Szuggesztíven érzékelteti azt a közhangulatot, miszerint a nyugati világ

óriási lehetőségeket biztosít az egyén önmegvalósulásához. A berlini fal ledöntése után kialakult közhangulatot és a fiatalok lehetőségeit, a nyitottságot érzékelteti.

A fiatalok megismerik az emigránsak világát, a maga ellentmondásaival. A két fiatal egy diszkót nyit, ahova az orosz emigránsak járnak.

A téma Wladimir Kaminer írótól ered. Forgatókönyvíró: Oliver Ziegenbalg. Zeneszerző: Lars Löhn, operatőr: Tetsuo Nagata

vágó: Peter R. Adam

Szereplők: Matthias Schweighöfer (Wladimir Kaminer)

Friedrich Mücke (Misa), Christian Friedel (Andrej)

Peri Baumeister (Olga), Susanne Bormann (Hanna).

Wladimir Kaminer „Orosz diszkó” című írása sikerkönyvnek számít. „ Az optimizmus az egyetlen lehetőség, hogy túléljük az élet tragédiáját”- írja a szerző.

A rendező, Oliver Ziegenbalg matematikus családból származik. Ő maga is beiratkozott a matematika szakra, azonban két év múlva rájött arra, hogy nem lenne kedve egész életében matematikával foglalkozni. Végül média és film szakon végzett. Németországban a legtöbbet foglalkoztatott forgatókönyvíró. Wladimir Kaminer „Orosz diszkó” című elbeszélés- gyűjteménye alapján írta és rendezte a filmet. 10 évvel a könyv megjelenése után, kérték, hogy legyen a film rendezője. Kezdetben visszautasította, mert tudta, 10 rendező eredménytelenül próbálkozott. Végül megrendezi az első filmjét, Orosz diszkó (Russendisko) címmel, amely most a német filmek toplistáján a 8. helyen van. Több ország megvásárolta a film forgalmazási jogát.

Kolozsváron a filmet az 5. Comedy Cluj - Vígjátékfilmek Nemzetközi Fesztiválján mutatták be, melyen a rendező is jelen volt. A vetítés során figyelte a közönség reakcióit. A közönségtalálkozón azt mondta, a nézők megértették a filmjét.

Páll Gyöngyvér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!