ERDON Helyi hírek

2013.11.28. 13:53

Mintha más világba lépnénk

Nagyvárad- Szerda este a váradi Római Katolikus Püspökség szervezésében Xantus Géza képzőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Püspöki Palotában. Egész advent idején december 24-ig megtekinthető.

Nagyvárad- Szerda este a váradi Római Katolikus Püspökség szervezésében Xantus Géza képzőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Püspöki Palotában. Egész advent idején december 24-ig megtekinthető.

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség nevében Lakatos Attila kulturális és közgyűjteményi referens köszöntötte az érdeklődőket, arra hívva fel a figyelmet: ezúttal egy újdonsággal készültek, hiszen kortárs képzőművészek alkotásaiból eddig nem nagyon szerveztek tárlatokat.

Exc. Böcskei László megyés püspök megjegyezte: azok közül, akik az elmúlt időszakban figyelemmel követték az egyházmegye által szervezett eseményeket, egyesek szóvá tették, hogy A Hit Évében olyan rendezvények is zajlottak, melyek nem voltak kimondottan vallásos jellegűek. Mit jelentsen ez?- kérdezték, amire ő azt tudja válaszolni: a hitére építő ember nem csupán a templomokban vagy a liturgiákban találkozik Istennel, hanem például akkor is, amikor szembesül az Úr csodálatos teremtéseivel, vagy a művészetek azon eszközeivel, melyek által dícsőitik őt. Így ezen kiállításon keresztül is találkozhatunk Istennel, mindazzal a széppel és jóval, amit neki köszönhetünk, és megtapasztalhatjuk, hogy a képek egy másfajta világról beszélnek nekünk, ennek mélységéről, de ugyanakkor masgasabbrendűségéről is. A látogatók úgy érzik, mintha más világba lépnének, a munkák formái és színei a harmónia üzenetét közvetítik, melyek megérintik a lelkünket, vélekedett a főpásztor.

Láttatni a láthatatlant

Jakobovits Márta képzőművész kifejtette: a bibliai témákra figyelő Xantus Géza festményei, grafikái a hely szellemiségével folytatnak párbeszédet, különös hangulatokkal árnyalva, gazdagítva azt. Ugyanakkor valami különös, nehezen megfogalmazható történik a képeken, mert a művész a lehetetlen provokálja, láttatni akarja a láthatatlant, érzékeltetni a mitoszt, a bibliai parabolák titkokkal teli hangulatát. Ez az a terület, ahol az emberi agy és gondolkodás már tehetetlen, de ahol segítséget nyújtanak a művészetek, akárcsak a meditáció, az imádság, a lelkiekben való elmélyülés. Hozzátette: a Püspöki Palotában megtekinthető kiállításon a szakralitásban elmélyedő, gazdag életmű egy részébe kapunk betekintést, hiszen a művész sokféle műfajban tevékenykedik. Nagy tudással alkalmazza a festészet, a grafika, a szobrászat és az üvegművészet technikai lehetőségeit művészeti céljainak, választott témáinak kifejezése érdekében. Az egymásra rajzolódó, vagy éppen egymásba áttűnő figurák, álomszerű látomások pedig különös szín-hangulatokon keresztül emelik be a nézőt egy másik valóságba, „a valóságon túli valóságba”.

Xantus Géza hangsúlyozta: egy transzcendens világot szeretne bemutatni, mert már régen foglalkoztatja, hogy a feltámadt Krisztus hús-vér emberként úgy jelent meg a tanítványainak, hogy átment a falakon, a bezárt ajtókon. Ezt az értelmünket meghaladó dimenzióáttörést akarja tehát személtetni nekünk. A vernisszázson közreműködtek Oláh Gabriella és Oláh Boglárka hegedűművészek.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!