ERDON Helyi hírek

2013.11.11. 09:30

Harminc éve a művészi pályán

Nagyvárad- Pénteken az egyik étteremben bemutatták az M. M. Pódium Kulturális Egyesület legújabb kiskönyvét, „névjegykártyáját”, amelynek címe Utazó pódium 1991-2013. Jubileumokat is ünnepeltek.

Nagyvárad- Pénteken az egyik étteremben bemutatták az M. M. Pódium Kulturális Egyesület legújabb kiskönyvét, „névjegykártyáját”, amelynek címe Utazó pódium 1991-2013. Jubileumokat is ünnepeltek.

Péntek este a bihari térség egyik legismertebb civil szervezete, társulata, az M. M. Pódium Kulturális Egyesület, illetve két népszerű előadóművésze, Meleg Attila és Molnár Júlia tevékenysége, munkája előtt tisztelegtek az egyik váradi étteremben, abból az alkalomból, hogy utóbbiak 30 éve kezdték pályafutásukat, és Utazó pódium címmel megjelent az egyesület legújabb képes kiskönyve, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-frakciójának, a Bihar Megyei Kulturális Hagyományőrző és Népszerűsítő Központnak, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt.-nek a támogatásával. Meleg Attila társulatvezető arra hívta fel a figyelmet: szinte kétévente kiadvány formájában is hírt adnak magukról, mert fontosnak tartják, hogy „névjegykártyájukkal” megszólítsák azokat az érdeklődő személyeket, pedagógusokat, akik kíváncsiak arra, hogy mi a múltjuk, a jelenük és a jövőjük, milyen rövid és hosszú távú stratégiát kínálnak a Partiumban és Kelet-Magyarországon azon magyar emberek számára, akik kulturális megnyilvánulásokon akarnak részt venni.

Az előadóművész ezután röviden felidézte az igen sokrétű tevékenységet kifejtő M. M. Pódium- mind az öt művészeti ág jelen van az életükben- hőskorát, előtörténetét. Felelevenítette egyebek mellett, hogy 1991-ben hozta létre Erdély első magánbábszínházát, a Matyi Műhely Bábszínházat. Akkor úgy gondolta, hogy tevékenységét egyeztetni tudja az állami bábszínház programjával, ez azonban csak két évig sikerült. 1993-ban ezért kivált a Ludas Matyi Társulatából, és önálló, hivatásos bábszínházat szervezett. Mások segítségével előadásokat rendezett, teljes infrastruktúrát létesített. Beköltöztek új otthonukba, a Tempó klubba, és elfogadtatták magukat közönségükkel. Főleg a klasszikus népmesék értékálló bemutatására törekedtek éveken keresztül, amíg lehetett. Az M. M. Pódiumot 2009-ben alapították, a vers, a zene, a tánc, a színház, a bábszínház, a képzőművészet és a váradi kabaré fórumaként, azzal a szándékkal, hogy sajátos szín legyen a kulturális palettán, a vidék, a megye és a határ mindkét oldalán.

Jubileum

A társulat sokszor együtt dolgozik Szabó Ödönnel, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnökével, aki szintén jelen volt a jubileumi ünnepségen. Hozzászólásában méltatta Meleg Attila és Molnár Júlia fellépéséit, munkásságát, kiemelve, hogy ugyanolyan profizmussal, odaadással és lelkesedéssel lépnek színpadra a legkisebb település színpadán, mostoha körülmények közt is, mintha több ezer férőhelyes előadóteremben tennék ezt. Minőségi produkcióknak köszönhetően élettel tudják megtölteni a vidéki kultúrotthonokat, mindig kiszolgálva az éppen aktuális közönségüket.

A nosztalgiázás után Molnár Júlia és Papp Attila műsorával zárult a rendezvény, akik operettszámokkal, magyar nótákkal és örökzöldekkel örvendeztették meg hallgatóságukat.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!