ERDON Helyi hírek

2013.11.06. 17:29

Francia filmművészet jelenlegi értékei

Kolozsváron a XVII. Francia Filmfesztivál november 6.-10. között zajlik, mely keretében a tehetséges francia filmrendezők alkotásait ismerhetik meg a filmrajongók. A Kolozsvári Francia Kulturális Intézet igazgatója, Benoît Bavouset sajtótájékoztatón a fesztivál céljáról, programjáról beszélt.

Kolozsváron a XVII. Francia Filmfesztivál november 6.-10. között zajlik, mely keretében a tehetséges francia filmrendezők alkotásait ismerhetik meg a filmrajongók. A Kolozsvári Francia Kulturális Intézet igazgatója, Benoît Bavouset sajtótájékoztatón a fesztivál céljáról, programjáról beszélt.

Bukarestben, Kolozsváron, Jászvásáron, Temesváron, Nagyszebenben, Nagyváradon tartanak francia filmfesztivált. Kolozsváron 16 filmet mutatnak be a különböző film szekciókban. Ezek a következők: Versenyfilmek, Panoráma, Vígjáték, Écran large, Retrospektív filmszekcióban mutatják be az érdekesebbnél érdekesebb filmeket. A fiatalokról sem feledkeznek meg. Ciné junior kategóriában például animációs filmeket mutatnak be.

A versenyfilmek kategóriájában 8 filmet láthat a közönség. Első ízben adnak közönség díjat. TV5 Monde a közönség szavazatának összesítése után, Bukarestben 2500 euró értékű díjat ad, melyet a díjazott a filmjének a romániai filmszínházakban való forgalmazási költségeinek fedezésére fordít. A Retrospektív kategória a francia filmvilág kiválóságai előtt tiszteleg. Ezúttal Claire Denis-t ünneplik. Rendező, író, egyetemi tanár. A poszt- koloniális nyugat-afrikai és a modern Franciaország kérdéseire reflektál, a film eszközeivel. 1948-ban született Franciaországban. Gyermekkorát Nyugat- Afrikában, Szomáliában, Szenegálban, Kamerunban töltötte, mivel az apja ott köztisztviselő volt. Franciaországba való visszatérésekor érezte, hogy beilleszkedési problémái vannak. Első munkája Afrikában volt, egy TV társaság munkatársaként dolgozott. Debüt filmje Chocolat (1988-ban), mely önéletrajzi film. Kolozsváron ez alkalommal 3 filmjét mutatják be: Beau Travail (1999), 35 Rhums (2008), White Material (2010). Filmes tevékenységéért számtalan díjjal tűntették ki.

Az Ecran large film szekcióban Ionuţ Teianu „Afacerea Tănase”, 2012-2013-ban készült dokumentumfilmet mutatják be, amely Virgil Tănase és Paul Goma-nak a Ceauşescu parancsára készült meggyilkolási tervére vonatkozó kérdéseket boncolgatja. A rendező archív elemeket is beépít a filmjébe.

Amint Benoît Bavouset kifejtette, a fesztivál fő vonala a Franciaország és Afrika közötti kapcsolat érzékeltetése. A francia művészeket is foglalkoztatja ez a rendkívül érzékeny téma. A Panoráma filmszekcióban a legsikeresebb francia filmeket mutatják be. Megtekinthető a nagy sikert ért, 2013-ban Abdellatif Kechiche rendezésében készült „La Vie d’ Adéle” (Adél élete) című film, amely a Cannes-i Filmfesztiválon a Palme d’Or díjat nyerte.

Kolozsváron a fesztivál meghívottja Jean Denizot 34 éves filmrendező, aki a film nyelvezete kérdésére szakosodott. Ugyanakkor színész, forgatókönyvíró. A Győzelem moziban a „La Belle Vie” című filmjét mutatják be, melyen maga a rendező is résztvesz. A közönségtalálkozón válaszol a feltett kérdésekre.

A Francia Filmfesztivált a kolozsvári Győzelem (Victoria) filmszínházzal együttműködve szervezik. A filmeket a Győzelem moziba mutatják be. A sajtótájékoztatón részt vett Gabriela Bodea, a filmszínház igazgatója. Elmondván, mennyire jó kapocslat van a Győzelem mozi és a Francia Kulturális Intézet között. Ugyanakkor a mozi az Europa Cinemas 3200 mozi-helységeinek egyike, melynek célja az európai filmek népszerűsítése. Képesek legyenek felvenni a harcot a nemzetközi filmpiacon az amerikai filmekkel való versenyben.

Franciaország és Afrika kapcsolata több évszázados. Afrika a francia filmek számára piacot jelent. Ugyanakkor az Afrikában készült filmeket is bemutatják Franciaországban, tehát számukra ez egy jó lehetőség.

Kolozsváron, november 7-én a 2012-ben, Regis Roinsard rendezésében készült Populaire című filmmel nyitják a fesztivált.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!