ERDON Helyi hírek

2013.10.15. 16:07

Szeretnek együtt énekelni és jótékonykodni

Nagyvárad- Csütörtökön 17.30 órától a skóciai Helensburgh Family Singer és a svédországi Sollerökören nevű kórusok közös jótékonysági hangversenyt adnak a nagyvárad-olaszi református templomban.

Nagyvárad- Csütörtökön 17.30 órától a skóciai Helensburgh Family Singer és a svédországi Sollerökören nevű kórusok közös jótékonysági hangversenyt adnak a nagyvárad-olaszi református templomban.

A keddi beharangozó sajtótájékoztatón jelen volt Veres-Kovács Attila várad-olaszi református tiszteletes, Vidits György főszervező, aki jelenleg a skóciai Helensburgh városában szolgál lelkipásztorként, a két karnagy- a svéd Britt-Inger Nilsson és a skót David Bruce, Mokos Imola kórustag, valamint az anyagi ügyekért felelős Tony Kent. Veres-Kovács Attila várad-olaszi református tiszteletes arra hívta fel a figyelmet: szinte egyedülálló, hogy két, egymástól távol élő közösség a köztük levő barátságot nem öncélra, vagy önmaga szórakoztatására használja, hanem egy harmadik csoport megsegítésére. Ez az önfeláldozó cselekedet az őskereszténység idején, a Krisztus utáni I. század idején volt jellemző, ilyenekről számol be Pál apostol. Arról van szó ugyanis, hogy a skóciai Helensburgh Family Singer nevű kórus és a svédországi Sollerökören énekkar e héten csütörtökön, október 17-én közös hangversenyt ad a várad-olaszi református templomban azzal a céllal, hogy a befolyt összeggel az élesdi Kajántó Mária Református Árvaház gyermekeit támogassa. A két kórus együttes létszáma 52 fő, kísérőikkel együtt majd hetvenen vannak. Szoros barátság köti őket össze, évente együtt énekelnek hol Svédországban, hol Skóciában, hol egy harmadik országban. A kórusok útjának főszervezője Vidits György Nagyváradról elszármazott magyar református lelkipásztor, aki jelenleg a skóciai Helensburgh városában szolgál. A műsoron skót, svéd és francia dalok és zsoltárok szerepelnek, valamint egy nagyobb lélegzetű zenemű, Joseph Haydn Rövid Miséje (Missa Brevis St Joannis de Deo), melyet Kristófi János Zsigmond orgonaművész és a Nagyváradi Állami Filharmónia vonósai kísérnek.

Megtudtuk még, hogy a skóciai Helensburgh Family Singer nevű kórus 2008-ban alakult, a svédországi Sollerökören kórusának Helensburgh-i vendégszereplése nyomán. Sollerön különben egy ezres lélekszámú falu egy idilli szigeten, Stockholmtól 350 kilométernyire északra. Makacs, akaratos emberek lakják, az első híd hatvan évvel ezelőtt épült, ezért helyi látványosságnak számítanak azok az evezőshajók, melyek a híveket szállítják a templomba. Helensburgh 30 kilométerre található Glasgowtól, nyugat irányába. Lakosainak száma 15 ezer, és vízi életéről, valamint katonai tengerészeti támaszpontjáról híres.

A svéd vendégek nyugat-skóciai látogatását a következő évben viszonyozta a fiatal skót kórus. A tagokat és kísérőiket azóta szoros barátság köti össze, szeretnek együtt énekelni, világot látni, valamely nemes célért együtt lelkesedni és dolgozni. Előadásaikkal nemcsak magas szintű élményt akarnak nyújtani, de keresztyéni hitükből fakadóan használni is szeretnének a közösségeknek, az idén így esett a választás az élesdi Kajántó Mária Református Árvaház gyermekeire. Tavalyi koncertjük alkalmából Portugália Algarva tartományában az ottani nyári tűzvész károsultakat segítették, és a bőkezű adakozók jóvoltából viszonylag nagy összeggel tudták támogatni a károsultakat.

Egy ízület pluszban

A kórusok útjának főszervezője Vidits György lelkipásztor. Elmondása szerint nagy izgalommal készült mind a két kórus erre a partiumi, erdélyi útra. Céljuk amellett, hogy az élesdi árvaház áldásos munkáját segítsék az, hogy tájainkról egy hitelesebb képet alkothassanak, megismerve az itt élők színes és változatos életét, kultúránkat, hagyományainkat, gazdag örökségünket, hiszen nagyok sok nyugat-európai számára Erdélyről csak Drakula jut eszébe. Egy heti itt tartózkodásuk alatt kilátogatnak Jákohodosra is, ahol Vidits György elmenetele előtt nyolc évig szolgált. Együtt énekelnek az ottani gyülekezeti kórussal, majd Hegyközszentimrén ismerkednek a borkészítés művészetével. Emellett terveznek egy rövid kirándulást Kalotaszegre és a Medve-barlanghoz. Természetesen Szent László városát, Nagyváradot és nevezetességeit alaposabban is megismerik városnéző sétáik alkalmával.

A csütörtök délutáni jótékonysági hangverseny műsorán skót, svéd, francia és magyar dalok és zsoltárok, valamint J. Haydn Rövid Miséje szerepel. A Bihari Napló azon kérdésére, hogy mi a közös a skót, svéd, francia és a magyar népdalokban, Britt-Inger Nilsson, a Sollerökören karnagya azt felelte: a ritmus különböző, viszont mégis érthető, és van egy tartása az egésznek, ami közös. Megjegyezte: amellett, hogy egy külföldi számára „leírhatatlanul nehéz megtanulni magyar szöveget”, a svédeknél a dúr és a moll váltakozik egy dalon belül, a magyar népzene pedig gyakran gyorsabb. Amúgy egy svéd legenda szerint a magyarok kezén plusz egy ízület van, ezért sokkal gyorsabban tudják mozgatni az ujjaikat- magyarázta mosolyogva.

Az adományokat perselypénz formájában vagy az élesdi árvaház jelen levő munkatársának átadva lehet eljuttatni.

Ciucur Losonczi Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!