ERDON Helyi hírek

2013.10.30. 14:08

Sok a munkahelyi stressz...

Nagyvárad- Szerda délelőtt a Bihar Megyei Területi Munkafelügyelőség váradi székhelyén szemináriumot szerveztek a termelők, importőrök és forgalmazók számára az aktuális törvényekről, egyebekről.

Nagyvárad- Szerda délelőtt a Bihar Megyei Területi Munkafelügyelőség váradi székhelyén szemináriumot szerveztek a termelők, importőrök és forgalmazók számára az aktuális törvényekről, egyebekről.Ioan Sorin Bodea munkafelügyelő azokat a jogszabályokat ismertette, melyeknek a termelőknek, importőröknek és forgalmazóknak eleget kell tegyenek amikor „bedobnak” egy terméket a piacra, majd szétterítenek és értékesítenek. Többek közt arra hívta fel a figyelmet, hogy ezeken rajta kell legyen a CE-jelzés, ügyelve rá, hogy ez ne legyen hamis, főleg a kínai áruk esetében. A vásárlókat az állam hivatalos nyelvén egyebek mellett tájékoztatni kell arról, hogy mely cég gyártotta a terméket, hol van a székhelye, miként használható balesetmentesen az illető termék, milyen modell, típus, mi a funkciója stb.

Három téma

Nicolae Hoduț főfelügyelő-helyettes arról számolt be, hogy a közelmúltban zajlott a Munkaegészségügy és -biztonság Európai Hete, melybe Románia is bekapcsolódott. A tanácskozások fő helyszíne Nagyszeben volt, mely városban tíz évvel ezelőtt rendezték meg az első ilyen típusú összejövetelt. A mostanin valamennyi területi munkafelügyelőség képviseltette magát, sőt, több mint tíz külföldi társintézmény vezetői is jelen voltak. Főleg műszaki jellegű értekezések hangzottak el a műhelybeszélgetések során, illetve a külföldi vendégek elmondták, hogy ők hogyan látják a dolgokat, náluk milyen vonatkozó törvények vannak hatályban. A plenáris üléseken három aktuális témára összpontosítottak: a humán kockázatok menedzsmentjére, a munkahelyi stresszre és a társadalmi párbeszédre a rizikófaktorok kiküszöbölése érdekében. A legtöbb szó az igen sok alkalmazottat érintő kockázatról esett, elemzéseket mutattak be, és megpróbáltak megoldásokat keresni. A Bihar megyei munkafelügyelőség két munkatársa, Ioan Rădulescu és Ioan Sorin Bodea készült két dolgozattal, a szervezők utóbbinak biztosítottak felszólalási lehetőséget.

Ioan Rădulescu osztályvezető arról tájékoztatott, hogy Bihar megyében az év első kilenc hónapjában 1523 ellenőrzést hajtottak végre 1484 munkáltatónál, és 3118 bírságot szabtak ki, 1,7 millió lej összértékben.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!