ERDON Helyi hírek

2013.10.30. 14:43

Politikusok véleménye a bányaberuházásról

Bihar megyei képviselők véleményét kérdezték meg a tervezett, verespataki aranykitermelésről a Verespatakért létesült Akciócsoport tagjai. Többek között ezeket ismertették szerdán.

Bihar megyei képviselők véleményét kérdezték meg a tervezett, verespataki aranykitermelésről a Verespatakért létesült Akciócsoport tagjai. Többek között ezeket ismertették szerdán.

A Területi Ökológiai Felügyeleti Központ (CRSE) székhelyén tartott sajtótájékoztatón Paul Iacobaș, a CRSE képviselője elmondta: alapvetően háromfajta hozzáállást tapasztaltak. Az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselői, szenátorai egyértelműen ellenzik a kitermelést és alternatív megoldásokat keresnek, a PNL tagok hozzáállása árnyaltabb, vannak közöttük, akik csak ebben a formában ellenzik a tervet, mások viszont határozottan ellene foglaltak állást. A Szociáldemokrata Párt képviselői pedig egy kivétellel ódzkodtak attól, hogy állást foglaljanak – volt közöttük, aki ezt azzal indokolta, hogy még nem eléggé informált a témával kapcsolatban. „Informálódhatott volna tőlünk is, hiszen a Roșia Montană Gold Corporation jelentéséből származó műszaki adatokkal jöttünk” - jegyezte meg Cătălin Popa üzletember, az akciócsoport tagja.

Felébredni

A későbbiekben Cătălin Popa, szintén az említett jelentésre alapozva, elmondta: a 16 évre szóló projekt, amely négyezer ember kitelepítését tette szükségessé, mindössze 680 munkahelyet teremtene és nincs semmilyen terv, ami az ezt követő időszakra vonatkozna. Ami pedig az aranykitermelés után hátramarad, az a tönkretett környezet, a mérgező talajvíz és a valószínűsíthetően száz százalékos munkanélküliség. Az üzletember szerint itt az ideje, hogy a középosztály „felébredjen a letargiából” és tiltakozzon, a politikusaink számára pedig, hogy „végre hozzászokjanak ahhoz, miként működik egy valóban demokratikus rendszer”.

Cătălin Popa elmondta: Biró Rozália szenátor a témában kifejtette, hogy határozottan ellenzi a Roșia Montană Gold Corporation törvénytervezetét és magát a kitermelési tervet is. Az ő álláspontja az, hogy a területre vonatkozóan más fejlesztési lehetőségek is léteznek, a kitermelés viszont ellehetetlenítené mindegyiket.

Álláspontok

Szabó Ödön parlamenti képviselő is ellenzi mind a RMGC törvényt, mind a kitermelési projektet, s úgy véli, fejlesztési alternatívákat kell találni, melyek nem károsítják a verespataki természetes és kulturális örökséget. Cseke Attila parlamenti képviselő ellenzi a módosított RMGC törvénytervezetet is és aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a ciánkitermelésnek milyen hatása lehet még a jelentősen távol eső településekre is. Határozottan ellenzi a ciántechnológia alkalmazását.

A PSD részéről Florian Bodog szenátor volt az egyetlen, aki véleményt mondott. A RMGC törvénytervezet módosítás előtti variánsát ellenzi, de ezzel együtt úgy gondolja, hogy magát a bányaberuházást nem kell elvetni. Gheorghe Bogdan és Ioan Roman PSD-párti parlamenti képviselők ígéreteikkel ellentétben nem vettek részt az akciócsoport által kezdeményezett egyik megbeszélésen sem. Sonia Drăghici parlamenti képviselő pedig elejétől fogva kifejtette, hogy nem fog részt venni a megbeszéléseken, mivel nincs még álláspontja a témával kapcsolatban.

Egyéb vélemények

A PNL-párti képviselők közül Cristian Bodea szenátor biztosította az akciócsoport tagjait arról, hogy nem szavazza meg a RMGC törvényt, viszont nem ellenezné az aranykitermelést, amennyiben egy környezetet kevésbé károsító módon történne. Valeriu Boeriu egy korábbi sajtótájékoztatón foglalt állást, ellenzi a teljes, kitermelésre vonatkozó kezdeményezést és úgy véli, az altalaji kincseket egészen addig ott kellene hagyni, míg nem találnak egy környezetbarát kitermelési módozatot. Ioan Cupșa szerint a RMGC törvénytervezet emberi jogokat sért, Lucia Varga parlamenti képviselő pedig már korábban kifejtette, hogy környezetvédelmi miniszterként nem hagyja jóvá a projektet, melynek előnyei eltörpülnek a környezeti hatásaihoz viszonyítva. Florica Cherecheș parlamenti képviselő ellenzi az RMGC törvényt, viszont megkérdezésekor nem volt határozott véleménye magáról a kitermelésről.

Ioan Hulea PP-DD párti parlamenti képviselő ellenezte a kitermelési tervet, mint mondta, egy olyan variánst támogatna, mely nem lenne környezetkárosító és a kitermelt altalaji kincsek az országban maradnának. Adrian Merka, az UNSCR parlamenti képviselője ellenzi a kitermelési tervet, azonban kihangsúlyozta: szükség van a környék fejlesztésére. Véleménye szerint az altalaji kincseknek az országban kell maradniuk.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!