ERDON Helyi hírek

2013.10.30. 15:29

Központok árvaházi fiataloknak

Nagyvárad- Szerdán az önkormányzat ünnepélyesen felavatott két multifunkcionális központot, ahol árvaházakból kikerült fiataloknak fog szociális szolgáltatásokat nyújtani két alapítvány.

Nagyvárad- Szerdán az önkormányzat ünnepélyesen felavatott két multifunkcionális központot, ahol árvaházakból kikerült fiataloknak fog szociális szolgáltatásokat nyújtani két alapítvány.

Ovidiu Mureşan alpolgármester azt emelte ki, hogy az önkormányzat prioritásai közé tartozik azoknak a fiataloknak a támogatása, akik árvaházakból kerülnek ki, tehát szociális szempontból kockázati „tényezőt” jelentenek. A most záruló két projektet a Rizikóhelyzetben levő fiatalok elnevezésű program keretében valósították meg, melyet a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank hitelfinanszíroz, és a Munka- és Családügyi Minisztérium bonyolít le. A csütörtöki tanácsülés napirendi pontjai közt szerepel egy olyan előterjesztés, mely a két központot a Polgármesteri Hivatal alárendeltségébe tartozó Ingatlankezelő Igazgatóságnak (AIO), illetve a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalának (ASCO) adminisztrálásába utalja, majd ezt követően összeül az a szakbizottság, melynek szerepe annak a 72 fiatalnak a kiválasztása, akik két éven keresztül élvezni fogják az ingatlanokban nyújtott szolgáltatásokat, mely időszakban remélhetően sikerül nekik talpra állniuk és beilleszkedniük a társadalomba.

Florica Cherecheş liberális parlamenti képviselő, volt alpolgármesternő felidézte, hogy szerinte 2008-ban kezdték el kidolgozni az első szociális jellegű befektetéseket, melyeket Ilie Bolojan polgármester később aláírt, ezek gyümölcseit pedig mostanában látjuk kibontakozni. Arra hívta fel a figyelmet: a várad-velencei Dignitas központ működtetését az El Sadai Alapítvány, a Iuliu Maniu/Beöthy Ödön utcai Candeo nevű létesítményét pedig a Copiii Făgăduinţei Alapítvány vállalta fel.

Tények

A számszerű tényeket dr. Dumitru Sim kommunikációs menedzser ismertette. Megtudtuk, hogy 2011 novemberében írták alá a finanszírozási szerződést, a munkálatoknak pedig tavaly októberben láttak neki. A velencei központba 549.224 eurót ruháztak be áfával együtt, mely összeg 85 százaléka a banktól, 15 százaléka pedig a központi költségvetésből származik, az önkormányzat csak a területet biztosította. Az építkezés 1,2 millió lejbe került, az 1092 négyzetméterből 692 négyzetméter a beépített terület. Két épületet húztak fel, földszinttel és manzárddal, 16 hálószobával és egyéb kiegészítő helyiségekkel, 32 kedvezményezett számára. A Iuliu Maniu/Beöthy Ödön utcai komplexumba 644.472 eurót invesztáltak, az építkezésre 1,5 millió lejt költöttek. Az 1473 négyzetméterből 990 négyzetméter a beépített terület: a három ingatlan közül kettő kétemeletes, egynek pedig csupán földszintje van. Ezeket 40 fiatal fogja használni, akik számára 20 hálószobát alakítottak ki. Mindkét esetben a kivitelezéssel a szalárdi Constructorul céget bízták meg.

Az építkezések idén szeptemberben fejeződtek be, ezután még 155 ezer lejt költöttek a bútorok megvásárlására, 139 ezer lejt egyéb felszerelésekre és 135 ezer lejt forgó aktívumokra. Arina Moş ASCO-vezérigazgató a megvalósításokért Anca Trifan projektmenedzsernek mondott köszönetet.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!