ERDON Helyi hírek

2013.10.29. 15:13

Kiosztották a Rákóczi Szövetség ösztöndíjait

A Rákóczi Szövetség Beiratkozási Programjának keretében október 29-én a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola előkészítő osztályos kisdiákjai vehették át az ösztöndíjakat.

A Rákóczi Szövetség Beiratkozási Programjának keretében október 29-én a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola előkészítő osztályos kisdiákjai vehették át az ösztöndíjakat.

Az előkészítő osztályosok szüleit Pásztor Gabriella, az iskola igazgatónője köszöntötte. Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő helyettes az egybegyűlt szülőknek elmondta, hogy a Rákóczi Szövetség ösztöndíjprogramjának jelenleg második része zajlik, amely keretében a szövetség egyszeri anyagi támogatásban részesíti az iskolakezdő kisdiákokat és szüleiket, akik magyar iskolába adták gyermekeiket. „A diákoknak az anyanyelvi tanulás adja meg a lehetőséget, hogy megismerkedjenek a magyar nyelvvel, irodalommal, történelemmel, valamint a tudásanyagot is saját anyanyelvükön tudják a leghatékonyabban elsajátítani” – tette hozzá a főtanfelügyelő helyettes.

Civil összefogás

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség nevében köszöntötte a szülőket. Mint elmondta, a program keretében kiosztott támogatás (10.000 forint) nem nagy összeg, de ennél többet jelent, az ami mindezen támogatás mögött van: „olyan jóérzésű emberek bátorító kézfogása van benne, amelyet ilyen formában szeretnénk átadni.” Mint elmondta, a Rákóczi Szövetség a Beiratkozási Programot 2004-ben kezdte el a Felvidéken, abból a felismerésből, hogy Szlovákiában a magyar családok közel 20 százaléka nem magyar, hanem szlovák iskolát választ gyermekeinek. „Egy kampánnyal indulunk minden év karácsonya előtt, megszólítva az óvodásokat és szüleiket, hogy magyar iskolát válasszanak. A szeptemberi iskolakezdés után pedig a magyarországi civiltársadalom összefogásából ösztöndíjat adunk át. Tavaly első alkalommal Nagyváradon, Margittán és a Blényesi-medencében sikerrel tudtuk megvalósítani a programot, és a Bihar Megyei Tanfelügyelőséggel való együttműködésünkre alapozva idén a megye közel 1400 iskolakezdője részesül ebben a támogatásban a felvidéki, illetve a délvidéki szórványban élő gyermekek mellett.”

Tovább folytatódik

Kéry Hajnal végezetül elmondta, hogy a program teljes Bihar megyét lefedi. Az ösztöndíjátadás október 30-án folytatódni fog Biharban, Paptamásiban és Székelyhídon, majd csütörtökön Csatárban, Hegyközpályiban és Nagyszalontán. Mivel jövő héten az elemi osztályosok vakáción lesznek, a programot az őszi vakáció utáni héten folytatják mindaddig, amíg le nem fedik a teljes megyét. Október 28-án a váradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban, a Szacsvay iskola két osztályában, a Ioan Slavici és Nicolae Bălcescu általános iskolákban adták át az ösztöndíjakat. Ugyancsak tegnap a Juhász Gyula Általános Iskolában és 16. számú Általános Iskolában kapták meg a támogatást a szülők.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!