ERDON Helyi hírek

2013.10.28. 20:54

Folytatódik a közművesítés az ipari parkban

Nagyvárad- Hétfőn sajtótájékoztatót tartottak a városházán, melynek témája az I. számú ipari park közművesítése második szakaszának elkezdése volt. Delia Ungur ügyintéző ismertette a részleteket.

Nagyvárad- Hétfőn sajtótájékoztatót tartottak a városházán, melynek témája az I. számú ipari park közművesítése második szakaszának elkezdése volt. Delia Ungur ügyintéző ismertette a részleteket.

A nagyváradi városháza dísztermében tartott hétfői sajtótájékoztatóján Delia Ungur ügyintéző elmondta, hogy a 2007-2013 közötti Regionális Operatív Programon keresztül, harmincegy hónap alatt megvalósítandó projekt összköltségvetése 19.730.453,96 lej, melyből az Európai Unió által biztosított vissza nem térítendő támogatás értéke 7.577.150,50 lej, a helyi önkormányzat pedig megrendelői minőségében 12.153.303,46 lejjel járul hozzá a beruházáshoz. A fő szempont a megyeszékhely fenntartható gazdasági fejlődésének megteremtése, sajátságos célkitűzésekként pedig az új munkahelyek létesítését, a befektetők vonzását, valamint a magas hozzáadott értékű termékek és szolgáltatások előállítását, illetve nyújtását lehet megemlíteni.

A tervbe vett tevékenységek közé sorolták egy marketing stratégia kibocsátását, valamint az idei ősz folyamán meghirdetett közbeszerzési eljárás lebonyolítását is. A tendergyőztes cégnek vagy konzorciumnak 2335 folyóméter vízhálózatot, 1450 folyóméter csatornarendszert, 2062 folyóméter esővízelvezető csatornahálózatot és 2440 folyóméter hosszú távhőhálózatot kell majd lefektetnie. Emellett három transzformátor állomás, és több mint 2 kilométer útszakasz is kialakításra vár a Borsi úti I. számú ipari parknak a második invesztíciós szakaszára kijelölt, összesen 47 hektáron elhelyezkedő részén.

Eddig különben a létesítmény 70 százalékát „szállták meg” befektetők, melyek összesen 150 millió eurót ruháztak be, és körülbelül 4000 munkahelyet teremtettek. Emellett a váradi önkormányzat által eszközölt invesztíciók 16 millió eurót tesznek ki. A 74 hektárt érintő első szakaszban a közművesítési munkálatok 98 százalékban elkészültek, és várhatóan az év végéig teljes mértékben végeznek ezekkel. A 47 hektárra vonatkozó második fázist szintén európai uniós pénzekből társfinanszírozzák, a Regionális Operatív Program 2007-2013 keretében. A projekt közvetlen haszonélvezői azok a kereskedelmi társaságok lesznek, melyek a létesítménynek fogják majd kifejteni a tevékenységeiket, az indirekt kedvezményezettek pedig a lakosok, akik számára új munkahelyek teremtődnek, a tanintézmények, melyek kiképezhetik a munkaerőt, valamint az ipari parkban jelen levő közműszolgáltatók.

Kitermeli önmagát

Ilie Bolojan polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy 100 hektár eladásából körülbelül 8 millió euró jövedelme származott a városnak, illetve a helyi büdzsét gazdagítják a cégek által fizetett adók és illetékek is, így tulajdonképpen az önkormányzat nem kell költsön semmit a második szakaszban zajló befektetésekre, mert a pénz kitermeli önmagát.

Az elöljáró azt is bejelentette: várhatóan napokon belül kormányhatározat születik arról, hogy az önkormányzat átvehet 60 hektárt a Honvédelmi Minisztériumtól a II. számú ipari park területén, mellyel kiegészül a már meglévő 24 hektár, illetve 14 hektár a Megyei Tanács tulajdonát képezi, melyet a repülőtér bővítésére szán. Mint ismert, körvonalazódik egy III. számú ipari park is, a vonatkozó területen 20 hektár földet birtokol a város.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!