ERDON Helyi hírek

2013.10.01. 09:50

Bihar megyei „képviselők” részvétele a Gyermek és Ifjúsági Országgyűlésen

Magyarországról és határon túlról közel háromszáz gyermek vett részt a III. Gyermek és Ifjúsági Országgyűlésen. A diákokat, a rendezvény házigazdája, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, valamint Edvi Péter, az Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke fogadta.

Magyarországról és határon túlról közel háromszáz gyermek vett részt a III. Gyermek és Ifjúsági Országgyűlésen. A diákokat, a rendezvény házigazdája, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, valamint Edvi Péter, az Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke fogadta.

A Gyermekek Világnapjának megünneplésére azok a 8 és 18 év közötti fiatalok kaptak meghívást, akik a legszínvonalasabb kérdéseket küldték be a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és az Országgyűlés által "Milyen kérdést intéznék a miniszterhez, ha képviselő lennék?" címmel meghirdetett pályázatra. Bihar megyében, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat nagyváradi szervezete rendezte meg a kirándulást a beérkezett legérdekesebb kérdések alapján. Így tehát négy nagyváradi és két szalontai tanuló vett részt az Országgyűlésen, ahol feltehették kérdéseiket. A kérdésekre a jelenlevő miniszterek, illetve államtitkárok válaszoltak, melyet a jelenlevő gyerekekből, fiatalokból álló „képviselők”, vagy elfogadtak, vagy nem, vagy pedig csak tartózkodtak, de természetesen a kijelző tábla ezt minden alkalommal pontosan jelezte.

Köszöntő

Kövér László köszöntőjében úgy fogalmazott: a találkozó legfontosabb üzenete, hogy a gyermekek érezzék, „ez a ház az övéké is." A gyermekparlament ülése nem csak egy játék - mondta a házelnök, hozzátéve: komoly kérdéseket kaptak, amelyekre komoly válaszokat adnak. Kövér László köszöntötte a kormány megjelent képviselőit - Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert, Fónagy János, Rétvári Bence, Szathmáry Kristóf, Doncsev András államtitkárt, Répás Zsuzsanna helyettes-államtitkárt és Karas Monikát, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökét. A résztvevők a Honvédelmi Minisztériumtól például arra voltak kíváncsiak: milyen formában tervezi a kormány, hogy a 20. századi diktatúrák magyarországi emlékhelyeit a diákok meglátogathassák? A nagyváradi 13 éves Kovács Anna, Szacsvay Imre általános iskola VIII. osztályos tanulója a következő kérdést tette fel Répás Zsuzsanna helyettes-államtitkár asszonynak: Nem lehetne-e létrehozni egy-egy gyermektábort Erdélyben, Felvidéken, Újvidéken, Szlovákiában ahova a magyarországi gyerekek jöhetnének megismerni az ottani helyeket, úgy ahogy mi is mehetünk az Erzsébet-táborba?

Kérdések

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárától azt kérdezték, miért nagyon kevés a bicikliút vidéken, a Belügyminisztérium államtitkárától, pedig hogy hol tart hazánkban az egységes európai általános segélyhívó rendszer kiépítése? Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkárától választ vártak arra, milyen lépéseket tesz a magyar kormány annak érdekében, hogy a fiatalok bizonyíthassák, nem mindegyikük erkölcstelen, céltalan, buta, hanem igenis vannak céltudatos, illemtudó, jól nevelt tinédzserek is. A fiatalok arról is érdeklődtek, van-e lehetőség arra, hogy a médiahasználat, mint külön tantárgy bekerüljön a nemzeti alaptantervbe elősegítve ez által a média tudatos használatát, és annak megértését. A kérdések sorát egy praktikus felvetéssel zárták: a véradáson eltöltött időt miért nem számíthatják be az érettségihez szükséges önkéntes munkába - áll a közleményben. A csaknem kétórás ülést követően, kiadós ebéd után, a gyermekek délután megtekintették az Országházat és az Országgyűlési Őrség díszelgési bemutatóját. Ezt követően a kis bihari csoport egy rövid budapesti városnézés alkalmával meglátogatta a Budai várat, a Halász bástyát és sok-sok élménnyel tért haza Nagyváradra, illetve Nagyszalontára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!