ERDON Helyi hírek

2013.10.03. 17:04

Anyagi támogatás magyar iskolába íratott gyerekeknek

A Rákóczi Szövetség Bihar megyében mintegy ezernégyszáz olyan kisdiáknak nyújt tízezer forintos támogatást, akik magyar tannyelvű osztályban kezdték meg iskolai tanulmányaikat.

A Rákóczi Szövetség Bihar megyében mintegy ezernégyszáz olyan kisdiáknak nyújt tízezer forintos támogatást, akik magyar tannyelvű osztályban kezdték meg iskolai tanulmányaikat.

A Rákóczi Szövetség beiratkozási programjáról Nagy József Barna, a szövetség nagyváradi elnöke ismertetett részleteket csütörtökön egy sajtótájékoztató keretében. A tízezer forintos támogatást több mint 3500 felvidéki, közel 1400 Bihar megyei és mintegy 350 délvidéki magyar iskolakezdő kapja meg. Bihar megyébe a támogatások egy-két héten belül megérkeznek, a pénzt támogatási szerződés keretében vehetik át az iskolakezdők szülei. Nagy József Barna elmondta, hogy a 2004-ben beindított program célja, hogy ráirányítsa az anyaország határain túl élő magyar családok figyelmét a magyar iskolaválasztás fontosságára. A Beiratkozási Program minden év decemberében veszi kezdetét az óvodások megajándékozásával, illetve a szülők levél útján történő megszólításával, amiben a magyar iskola előnyeire hívják fel a szülők figyelmét. A támogatások összegét magyarországi önkormányzatok, civilek, közéleti személyiségek és alapítványok és magánszemélyek ajánlották fel a szövetségnek erre a célra. Nagy József Barna aláhúzta, hogy a program eleinte csak a Felvidékre vonatkozott, idén azonban megegyezés született a Rákóczi Szövetség és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács között arról, hogy a programot kiterjesztik Bihar megyére is. Az itteni támogatottak kiválasztásában a megyei tanfelügyelőség, illetve itteni óvónők, tanítónők segítségét is igénybe vették. Nagy József Barna hozzátette, hogy a mostani támogatási program sikerétől függően elképzelhető, hogy az elkövetkező években ezt a programot más erdélyi megyékre is kiterjesztik.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!