ERDON Helyi hírek

2013.10.21. 14:53

A függőségekről tanácskoznak

Nagyvárad- Október 24-26. között Az addiktológia Romániában- merre felé? címmel szerveznek nemzetközi és interdiszciplináris konferenciát Váradon. A részletekről hétfőn tájékoztattak a szervezők.

Nagyvárad- Október 24-26. között Az addiktológia Romániában- merre felé? címmel szerveznek nemzetközi és interdiszciplináris konferenciát Váradon. A részletekről hétfőn tájékoztattak a szervezők.

A városháza kistermében zajlott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a háromnapos konferencia fő szervezői a Bihar Megyei Egészségért Alapítvány, a Nagyváradi Egyetem Orvosi és Gyógyszerészeti Fakultásának Kutató Központja, valamint a Bihar Megyei Gyermek- és Társadalomvédelmi Főigazgatóság, melyekhez 22 partnerintézmény csatlakozott.

Dr. Földes Béla ideggyógyász főorvos, alapítványi elnök hangsúlyozta: a függőség egy általánosnak tekinthető, közegészségügyi probléma, mely azonban nem csupán az orvosi szférát érinti, hanem például az oktatást, a kutatást, és egyéb ágazatokat is. Romániában gondot jelent, hogy az addiktológiai hivatás nincs elismerve ráadáskompetenciaként, illetve hiányzik az intézményes keret, ezért a szimpózium résztvevői abba az irányba igyekeznek majd befolyásolni a szakhatóságokat, hogy a függőség kezelését is fogadják el úgynevezett orvosi szupraspecialitásnak. Emellett a közvélemény figyelmét is fel szeretnék hívni arra, hogy például a kábítószer függőség egy olyan szociális probléma, mely hatással van a fiatalok társadalmi beilleszkedésére.

Stratégia

Dr. Ligia Burta hematológus arról beszélt, hogy az első napon zajló szekcióüléseken egyetemi oktatók tartanak majd a témába vágó előadásokat, a második napon az ügyben érintett intézmények képviselői, a harmadik napon pedig különböző szakemberek. Talán a legnevesebb meghívott a váradi származású dr. Csorba József addiktológus, pszichiáter, aki jelenleg a budapesti Nyírő Gyula Kórház Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetében dolgozik, mint a drogambulancia vezetője, és arról fog értekezni október 26-án, szombaton 9.30 órától az orvosi fakultás székhelyének dísztermében, hogy az általa képviselt kórház milyen tapasztalatokat halmozott fel az elmúlt huszonöt esztendőben a kábítófüggő betegek gyógykezelésének területén.

Amúgy a konferenciára nem csupán orvosokat hívnak és várnak, hanem más egészségügyi dolgozókat is, asszisztenseket, valamint szociális munkásokat, szociológusok, pedagógusokat és diákokat. Dr. Adrian Bumbu pszichiáter, urológus az elhangzottakat azzal egészítette ki: egy megfelelő preventív és ellátási stratégia kidolgozásával csupán igazodni szeretnének Európa fejlettebb országaihoz, hiszen az utóbbi időben exponenciális nő Romániában a valamilyen függőségben szenvedők száma, egy kimutatás szerint például évente 13 ezer alkoholfüggő szorul kezelésre.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!