ERDON Helyi hírek

2013.09.16. 14:47

Véget ért az I. FuxFeszt

Nem feszültségmentesen zajlott le az I. Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiváljának záróünnepsége. Két díjat, köztük a legjobb produkcióért járó díjat sem vették át. A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház képviselői később jelezték, elfogadják és  megköszönik a legjobb előadásért járó díjat.

Nem feszültségmentesen zajlott le az I. Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiváljának záróünnepsége. Két díjat, köztük a legjobb produkcióért járó díjat sem vették át. A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház képviselői később jelezték, elfogadják és  megköszönik a legjobb előadásért járó díjat.

Szeptember 15-én, vasárnap ért véget az I. Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiválja, amelynek záróünnepségét a váradi Árkádia Bábszínházban tartottak meg. A fesztivál öt napja alatt a közönség és a szakmai zsűri – Urbán Gyula, író, rendező, Bartal Kiss Rita, rendező, színész, tervező, Jankó Szép Yvette, fordító, tanár, Kozsik Ildikó, bábszínész, teatrológus, Varga Ibolya, rendező, tanársegéd és Horányi László színész, rendező – 17 előadást tekinthetett meg, amelyből kilenc szerepelt a versenyprogramban. A zsűri részéről értékelő beszédet mondott Urbán Gyula: „ minden ilyen találkozást nem csak a díjak, hanem a barátság, a szellemi gyarapodás, az egymás megismerésének szintjén is kell értékelnünk. Úgy fogom fel ezt az öt napot, mint egy nagy szellemi ajándékot.” Hozzátette, hogy az elmúlt pár évben a váradi és az erdélyi bábszínházak sokat fejlődtek, és nincsen szükség gyarmati tisztviselőkre az anyaországból, hogy megmondják mit és hogyan kell csinálni. „A helyezések és díjaktól függetlenül mindannyian profik vagytok” - jelentette ki végezetül.

Díjak

A beszédet követően került sor a díjak kihirdetésére. A zsűri különdíját a Sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház Kire ütött ez a gyerek produkciójának ítélték oda, azonban Nagy Kopeczky Kálmán rendező nem vette át azt. Mint elmondta „ Mi a magunk részéről úgy döntöttünk, hogy nem a díjért jöttünk, hanem hogy találkozzunk a kollégákkal, megnézzük az előadásaikat, hogy beszélgessünk, egymás szemébe nézve el tudjuk mondani egymás erősségeit és hiányosságait. Ha a díj anyagi javakkal jár, felajánljuk a szervezőknek, a hatalmas munkát végző váradi társulatnak.” A levegőben érezhetővé váló feszültség közepette folytatódott a díjkiosztó. Az Erdélyi Riport által felajánlott díjat Simon Judit újságíró, a Riport Kiadó igazgatója adta át, a legjobb bábos alakításért, amelyet a kolozsvári Puck bábszínház bábszínésze, György László kapott meg. A díjat a zsűri tagja, Varga Ibolya vette át, aki hangsúlyozta, hogy sértőnek találta Nagy Kopeczky Kálmán attitűdjét. A legbábosabb produkció díját egy magyar gyerekeket támogató aradi csoport ajánlotta fel. A díjat Szőke Kavinszki András művészeti igazgató adta át. Ezt az elismerést a marosvásárhelyi Ariel bábszínház Mirkó királyfi című előadásáért kapta. A legjobb látvány díját a Szigligeti Színház nevében Czvikker Katalin főigazgatónő adta át a nagyváradi Lilliput Társulat Kormos képpel mutogat című előadásáért.

Legjobb produkció

A legjobb produkcióért járó díjat Biró Rozália szenátor ajánlotta fel. A győztes kihirdetése előtt ő is megosztotta gondolatait a jelenlevőkkel: „ebben a szűk hétben a meghívott bábszínházaknak sikerült egy csodálatos világot varázsolniuk mindannyiunknak. Szeretném megköszönni a kezdeményezőknek, a Szigligeti Színház Lilliput társulatának, a merészséget, az ötletet, a lelkesedést, azért hogy ezekben a nehéz időkben is teret nyitottak és lehetőséget adtak arra, hogy ez a fesztivál létrejöjjön.” A legjobb produkciót a zsűri a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Vagabondó című előadásának ítélte oda. A darabban szereplő Pál Gecse Ákos bábszínész  nem vette át a díjat, mint elmondta „mivel már egy éve nem vagyok a színház alkalmazottja, nem érzem tisztemnek átvenni ezt a díjat. Úgy gondolom, hogy az erdélyi magyar bábjátszás nem tart olyan szinten, hogy egymást díjazzuk” - mondta el Pál Gecse Ákos, aki a záróünnepséget követően kifejtette, hogy az ilyen jellegű fesztiválok mindegyikén rengeteg díjat osztanak. „Úgy gondolom, hogy az erdélyi magyar bábosoknak nem arra van szükségük, hogy díjakat kapjanak, mert olyan alapvető problémákkal közködünk, amelyek figyelmen kívül hagyása miatt nem érvényesülnek az előadások. Hogy ezeket a dolgokat meg tudjuk változtatni, arra lenne szükség, hogy minden alkalommal az elejétől a végéig mindenki itt legyen, nézzük meg egymást, beszéljünk a problémákról, közösen vessük fel mi volt jó, mi nem és nyissunk egymás felé”. A szervezők a díjátadót követően megkeresték a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház képviselőit, akik jelezték, hogy elfogadják és megköszönik a legjobb előadásért járó díjat.

Szükségesek a találkozók

A díjkiosztót Szőke Kavinszki András a Lilliput társulat művészeti igazgatója zárta le. Mint elmondta, az első fesztiválból látszik, hogy mennyire szükség van az ilyen jellegű szakmai találkozókra. Felhívta a figyelmet a közösségépítés fontosságára is: „a bábos szakmában az a közös, hogy hiszünk egy csodában, a bábszínházban, ez tud bennünket mások fölé emelni. Ennek a közösségnek lehet ereje, össze kell tartanunk és ez egy jó kezdet lehet”- tette hozzá végezetül. A záróünnepség hangulatára ugyan rányomta bélyegét a két díj visszautasítása, de az érintetteknek alkalmuk nyílt megbeszélni a gondolataikat az átadót követő állófogadáson.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!