ERDON Helyi hírek

2013.09.05. 14:48

Új székeket, padokat kaptak

Nagyvárad- Pozitív irányú változások történtek az utóbbi időben a Szent László Teológiai Líceumban: a püspökségnek köszönhetően például új székeket kaptak illetve a kápolnafelszerelés is megújult.

Nagyvárad- Pozitív irányú változások történtek az utóbbi időben a Szent László Teológiai Líceumban: a püspökségnek köszönhetően például új székeket kaptak illetve a kápolnafelszerelés is megújult.

Zalder Éva igazgatónő arról tájékoztatta az Erdély Online-t: az A épületszárny utca felőli részét teljesen felújítják, ami azt jelenti, hogy az ingatlan jellegét megőrzik, a megrongálódott díszítéseket kijavítják, az ajtókat, az ablakokat és a kapukat kicserélik. A renoválás várhatóan valamikor 2015-ben fog befejeződni, a befektetést teljes mértékben a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség finanszírozza. „A munkálatok miatt némi nehézségnek nézünk elébe abból a szempontból, hogy ideiglenesen néhány napig valószínűleg ki kell majd költöztetni egyes osztályokat bizonyos termekből, de igyekszünk a diákok szempontjából lehetőleg minél kedvezőbben megoldani ezt a problémát”- mondta az igazgatónő. A líceum a nyár folyamán több osztályt rendbe tett, meszeltek, festettek, próbáltak bizonyos bútorokat kicserélni, mely munkálatokhoz mindenki hozzájárult valamilyen módon. Az egyház ebben is segített, részben a püspökség Exc. Böcskei László megyés püspöknek köszönhetően, részben pedig a mallersdorfi ferences nővérek, akik mindig nagyon segítőkészek. Ily módon több száz széket kapott az iskola, padokat, asztalokat, teljes kápolnafelszerelést (padokat és térdeplőket), egyforma székekkel be tudták rendezni a dísztermet, mely folytatódni fog azzal, hogy kicserélik a függönyöket és felújítják a színpadot.

A könyvtár anyaga a nyár elején jelentős számú könyvvel bővült, nagyon bőkezű és kedves adakozóknak köszönhetően. (A Szent László Gimnáziumban tartotta 60 éves érettségi találkozóját a volt Gépipari Líceum néhány végzőse, akik felajánlottak egy nagyobb összeget, melyből könyveket vásároltak). A másik adag könyv- körülbelül 1600 példány- pedig a Lucian Blaga Elméleti Líceumból került át, ahol a magyar tannyelvű oktatás megszűnt, és Pap Judit könyvtárosnő, illetve az ottani téka vezetősége közti egyeztetés nyomán megtörtént a csere, a hivatalos átruházás.

Osztályok

Ami az osztályoknak számát illeti: van egy nagy létszámú nulladik osztályuk, majd két-két osztályuk elsőtől negyedikig. Tavaly már két ötödik osztályuk volt, idén ismét ennyi indul, így reményeik szerint néhány éven belül az V-VIII. évfolyamokon is két-két osztály lesz. Kilencedikben idén egy teológia és egy gazdasági profilú osztály létesül. Korábban három osztály létezett minden felsős tagozaton, de a matematika- informatika osztályokat az utóbbi években már nem igényeltek, mert ezek iránt városszerte csökkent az érdeklődés, illetve az érettségi nagyon nehéz. A gyermekek ezért szívesen orientálódnak inkább a könyvelés felé, annál is inkább, mert tizenkettedik után függetlenül attól, hogy érettségiznek vagy sem, letehetik azt a szakvizsgát, mely segít nekik a továbbtanulásban, vagy az elhelyezkedésben a könyvelői pályán. A Szent László diákjai amúgy is ügyesek ebből a szempontból, például olyan hazai versenyeken is helytállnak, ahol egyetemistákkal kell megméretkezniük. Emellett Magyarország irányába is tájékozódnak, jó kapcsolatokat ápolnak gazdasági profilú tanintézményekkel. Ebben az évben egy nemzetközi versenyt is terveznek, melynek érdekében úgy tűnik, hogy sikerrel pályáztak. Ezen kívül itteni vetélkedőkre is beneveznek, ami abból a szempontból fontos, hogy a fiatalok románul is tudjanak kommunikálni, ismerjék az állami szaknyelvet.

Megtudtuk azt is, hogy az oktatói kar nagyjából változatlan maradt, bár a társult tanárok közül néhányan kénytelenek voltak elmenni, mert úgy alakult a sorsuk, illetve a címzetes tanárok közt voltak olyanok, akik külföldre távoztak. Az illetők helyére azonban hasonlóan szakképzett tanárok kerülnek. Ahol változás történt, ott pedig a gyermekeket igyekszenek hozzászoktatni ehhez a gondolathoz. „Akár már ebben a pillanatban elkezdhetnénk a tanévet, mert gondoskodtunk arról, hogy minden osztálynak legyen megfelelő tanítója, illetve tanárja”- hangsúlyozta az igazgatónő.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!