ERDON Helyi hírek

2013.09.14. 11:21

Tanügyi gondok a terítéken

Nagyvárad- Az RMDSZ parlamenti csoportja találkozott Victor Ponta miniszterelnökkel. Péntek déli Sas-palotabeli sajtótájékoztatóján Szabó Ödön képviselő a megbeszélésen elhangzottakról számolt be.

Nagyvárad- Az RMDSZ parlamenti csoportja találkozott Victor Ponta miniszterelnökkel. Péntek déli Sas-palotabeli sajtótájékoztatóján Szabó Ödön képviselő a megbeszélésen elhangzottakról számolt be.

Pénteki sajtótájékoztatóján Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő azokra a tanügyi problémákra tért ki, melyeket jelzett a kormányfőnek, aki megígérte, hogy utánanéz ezeknek. A honatya kifejtette: felhívta a figyelmét arra, hogy a lakóhelyükről más településre ingázó iskolásoknak utoljára tavaly novemberben fizette ki a kormány a bérleteik ellenértékét, de akkor is csak 75 százalékban térítette meg, noha törvény vonatkozik erre. Megjegyezte: több olyan intézmény is működik- például a Versenytanács vagy a Fogyasztóvédelmi Hivatal- mely kivizsgálhatná a törvénytelenséget, ráadásul szociáldemokrata politikusként Victor Pontának különösen ügyelnie kellene az esélyegyenlőségre, arra, hogy ne táguljon a szociális olló. Úgy fogalmazott: úgy tűnik, az államot semmi sem kötelezi arra, hogy teljesítse az állampolgárokkal szembeni pénzbeli kötelezettségét, ellenkező esetben viszont nem felejt el erélyesen fellépni vagy végrehajtani. Szintén általános tanügyi probléma, hogy felmerült egy olyan metodológiának a megvitatása, melynek értelmében a 300 diáknál kevesebb létszámú iskolákban az igazgatók teljes normával kell rendelkezzenek amellett, hogy vezetik az intézményt. Szabó Ödön meglátásában ez nagy gondot fog jelentene főleg vidéken, hiszen az érintettek például hol a tanfelügyelőségen, hol pedig az iskolájukban kellene legyenek, ami zavarná őket a feladataik teljes körű elvégzésében, illetve megosztaná a figyelmüket.

A kisebbségi oktatást érintő sajátos probléma, hogy nem mindenütt- így Biharban sem- tartják be a tanügyi törvény azon cikkelyét, miszerint a vegyes tannyelvű iskolákban az (al)igazgatók egyikét az illető kisebbség kell adja, illetve a tanfelügyelőségeken a kisebbségi szakalkalmazottak száma el kell érjen legalább annyi százalékot, ahány százalékban az adott kisebbség jelen van a megyében. Váradon például a három szakiskolák közül csupán az egyikben, az Andrei Şaguna Műszaki Kollégiumban neveztek ki nemrég egy magyar aligazgatót, de ez poszt a távlatilag meg fog szűnni. Ezeket a gondokról különben az RMDSZ írásban értesítette Daniel Negrean Bihar megyei főtanfelügyelőt is- közölte a honatya.

Útproblémák

A miniszterelnökkel zajlott találkozón a parlamenti képviselő azt is felvetette: akadoznak a HU-RO-s határ menti programok, főleg ami az épülő utakat illeti. Bihar megyében például tipikus eset Vizesgyán, ahol a határ térségében évek óta nem tudnak leaszfaltozni a senki földjén található 100 méteres útszakaszt, mert „a két kormány képtelen aláírni egy papírost”, így viszont fennáll annak a veszélye, hogy az uniós támogatás elvész. Reményre ad okot, hogy a napokban Szabó Ödön, mint a Román-Magyar Baráti Társaság romániai parlamentbeli elnöke találkozni fog magyarországi kollégájával, Simonka Györggyel, és a kormányfő is megígérte, sürgetni fogja a megoldást.

A sajtótájékoztatón elhangzott még: RMDSZ-es javaslatra a vállalat megtévesztő magatartásának betudhatóan is, azok az önkormányzatok, melyek érintettek a NIS Petrol-féle beruházásban, olyan helyi tanácsi határozatokat fogadtak el, mellyel ellenzik a palagáz-kitermelést, viszont egyetértenek a hagyományos energiahordózók kitermelésével, illetve emellett kérték az Országos Ásványtani Ügynökségtől, hogy fejtse ki az álláspontját. Jó lenne, ha a váradi helyhatóság is így tenne, hiszen katasztrófa esetén a szennyezett víz nem válogat, minden területet érint, nyomatékosította a honatya.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!