ERDON Helyi hírek

2013.09.15. 12:07

Számvetés iskolakezdés előtt

Daniel Negrean Bihar megyei főtanfelügyelő szeptember 13-i sajtótájékoztatóján egyebek mellett az iskolák helyzetéről beszélt a 2013/2014-es tanév kezdése előtt.

Daniel Negrean Bihar megyei főtanfelügyelő szeptember 13-i sajtótájékoztatóján egyebek mellett az iskolák helyzetéről beszélt a 2013/2014-es tanév kezdése előtt.

Bihar megyében a 2013/2014-es tanévben 182 jogi személyiséggel rendelkező oktatási intézmény fog működni, 652 hozzájuk rendelt intézménnyel, összesen 972 épülettel. Az új tanévben a Bihar megyei iskolai hálózat a következőkből áll: húsz jogi személyiséggel rendelkező óvodából, két elemi iskolából, százhárom általános iskolából, öt speciális elemi és általános iskolából, tizenkét műszaki líceumból, hat teológiai líceumból, egy-egy művészeti és sport líceumból, egy pedagógiai iskolából (Belényes), tizenkét elméleti líceumból, tíz műszaki kollégiumból, egy gazdasági kollégiumból, hét főgimnáziumból, egy gyermek és ifjúsági palotából, amelyhez öt jogi személyiség nélküli gyermekklub tartozik, valamint egy oktatási központ. Ezekben az intézményekben 97.183 óvodás és iskolás fog tanulni, a harmincegy magánintézményekben pedig 3200 diák. Így a 2013/2014-es tanév összesen 100.383 tanulóval indul.

Előkészítő osztályok

Daniel Negrean elmondta, hogy a 2013/2014-es tanévben 5.206 kisdiák iratkozott be előkészítő osztályba, és 490 pedagógust készítettek fel. Az előkészítő osztályok berendezésére a Tanügyminisztériumtól a Bihar Megyei Tanfelügyelőség 425.800 lejt kapott, az összeget szétosztották, a megrendelt bútorok kilencven százaléka már meg is érkezett. Új tankönyvek vásárlására a tanfelügyelőség több mint 670.000 lejt kapott. A könyvek kilencvenöt százaléka már megérkezett az iskolákba. Továbbra is kiosztják a hátrányos helyzetű gyerekeknek az ingyenes iskolai tanszercsomagot, erre a tanfelügyelőség 260.375 lejt kapott. A kedvezményezettek száma 13.300, de Negrean szerint ez a szám nem felel meg a valóságnak, mivel sok szülő nem adja le az igényléshez szükséges dossziét, mivel ennek összeállítása többe kerül, mint a csomag értéke.

Iskolai mikrobuszok

Bihar megyében jelenleg kilencvenkilenc iskolai mikrobusz van, igény lenne újabb mikrobuszokra, de eddig a tanfelügyelőség nem kapott ígéretet arra, hogy támogatást kapna újabb buszok vételére. A Tanügyminisztérium erre félretett költségvetéséből 600 járművet fognak vásárolni országos szinten, így Bihar megye az év végéig 14-15 mikrobuszt kaphat. Ezzel szemben az ingázó középiskolásoknak még várniuk kell a tavalyi év ingázási költségének visszatérítésére. A bérletek kifizetésének elszámolási módja is megváltozott, megállapítottak ugyanis egy fix összeget, melyet a megett kilóméterek függvényében fizetnek ki. A tanulók szeptemberben csak az új törvényi rendelkezések alapján kapják meg ezt a pénzt, a különbözetet pedig csak jövő évben. A főtanfelügyelő kitért az igazgatók, aligazgatók és tanfelügyelők leváltására és kinevezésére. Idén tizennégy igazgató-, tizennyolc aligazgató- és öt tanfelügyelő-váltás történt.

Nagy Noémi

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!