ERDON Helyi hírek

2013.09.19. 15:31

Nőtt a gyújtogatások száma

Bihar megye- Szeptember 19-20. közt Félixfürdőn szervezik meg a XI. Nemzetközi Tűz- és Katasztrófavédelmi Konferenciát, melyen több mint 100 tűzvédelmi szakember vesz részt szerte egész Európából.

Bihar megye- Szeptember 19-20. közt Félixfürdőn szervezik meg a XI. Nemzetközi Tűz- és Katasztrófavédelmi Konferenciát, melyen több mint 100 tűzvédelmi szakember vesz részt szerte egész Európából.

A félixfürdői Internaţional szállodában zajlott nyitórendezvényen a szervező Interprotect Kft. nevében Lakatos Levente igazgató köszöntötte a vendégeket, örömének adva hangot, hogy két év elteltével, túljutva a gazdasági válságon ismét sikerült megrendezni a tanácskozást. Zellei János, a Magyar Tűzvédelmi Szövetség elnöke arra hívta fel a figyelmet: a tartalmas előadásokon olyan módszerekről és technikákról esik szó, melyek közvetlenül a közelmúltban terjedtek el, így mindenki számára új információk is elhangzanak. Emellett a jelenlevők megtudhatják, hogy az Európai Unióban milyen tűzvédelmi eszközök, berendezések kerülnek a piacra, és a hatóság hogyan ellenőrzi ezeket. Az egybegyűlteket üdvözölte még Cornel Popa, a Bihar Megyei Tanács elnöke és Horia Mihai Nicolaescu, a Román Tűzvédelmi Szövetség elnökhelyettese is.

Előadások

Eugen Vişan tűzoltóezredes, a romániai Belügyminisztérium Vészhelyzetek Országos Főfelügyelőségének főfelügyelő-helyettese az épületek tűzbiztonsági szabályai által bevezetett újdonságokat ismertette, Barta-Vámos László tűzoltószázados, az anyaországi Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség Tűzvédelmi Osztályának kiemelt főreferense pedig arról beszélt, Magyarországon miként forgalmaznak, illetve végeznek tűzvédelmi célú termékeket és szolgáltatásokat.

A laikusok szempontjából az egyik legérdekesebb expozét dr. George Sorescu mérnök, tűzoltó alezredes tartotta, a szándékos gyújtogatásról, a megelőzés formáiról és módjairól. Megtudtuk például, hogy a román büntető-törvénykönyvben a szándékos gyújtogatás fogalma nincs elkülönítve a tűz vétlen keletkezésétől, és csak egy súlyos, rongáló jellegű bűncselekményként van megfogalmazva, amennyiben közveszélyt eredményez. Elhangzott az is, hogy Romániában az utóbbi másfél évtizedben nőtt a tűzesetek száma, ezen belül pedig a szándékos gyújtogatásoké is, évi 6800 esetről 12 ezerre, főleg a különböző bandák egymás közti leszámolásának betudhatóan. (Bihar megyében egyébként a szándékos gyújtogatások nem haladják meg az országos átlagot, vagyis 5-9 százalékát képezik a tűzeseteknek.)

Ami a tűzesetek előfordulási arányát illeti: a háztáji gazdaságoknál 78 százalékban, közintézményeknél 5 százalékban, egyéb szolgáltatóknál 3,5 százalékban, a szállításban 3 százalékban, az ipari tevékenységek során 3 százalékban keletkezik tűz. Még jobban lebontva e szempont szerint a háztartások környékét, kiderül, hogy a lángok 19 százalékban a személyszállító járműkben csapnak fel, 14 százalékban a hálószobákban, 10 százalékban a padlásokon és a manzárdokban, 9 százalékban a takarmányraktárakban, 7 százalékban a háziállatok szálláshelyén és 6 százalékban az udvarokon és a kertekben.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!