ERDON Helyi hírek

2013.09.11. 12:57

Mozdul bányaügyben Nagyvárad is

Eddig is voltak tüntetések Verespatak megmentéséért Nagyváradon is – most azonban azt tervezik, hogy belehúznak. Rendszeressé válnak a demonstrációk, mindenkit várnak ezekre. És egy szenátorral is tárgyaltak.

Eddig is voltak tüntetések Verespatak megmentéséért Nagyváradon is – most azonban azt tervezik, hogy belehúznak. Rendszeressé válnak a demonstrációk, mindenkit várnak ezekre. És egy szenátorral is tárgyaltak.

Azt tervezik addig tüntetnek rendszeresen Nagyváradon is, amíg a bukaresti parlament el nem fogad olyan bányászati törvényt, amely ciánmentes kitermelést ír elő, valamint el nem kezdi a munkát egy olyan ellenőrző testület, amely megvizsgálja, nem törvénybe ütközőek-e azok a megállapodások, amelyeket a román állam egyes intézményei kötöttek a kanadai-román érdekeltségű Roșia Montană Gold Corporation céggel. Erről tájékoztatta ma honlapunkat a Verespatak megmentéséért és a palagáz kitermelése ellen zajló váradi tüntetések egyik szervezője. Orlando Balaș, az Academia Civică szervezet Bihar megyei képviselője tudatta: a demonstrációk más városokban is folytatódnak, Nagyváradon naponta 18 órára várják a polgárokat a központba, a Mihai Viteazul szoborhoz. Különlegesen nagymérvű tüntetést pedig szeptember 15-én szerveznek, az egész országban – Váradon ez is 18 órakor kezdődik majd, a Szent László téren.

„Disznóságok mennek”

Jelezte azt is: találkozókat szerveznek azon Bihar megyei honatyákkal, akik erre hajlandóak, és ismertetik velük követeléseiket. Ma meg is volt az első ilyen találkozó: az Ecotop, az Academia Civică, valamint a Védett Övezetek és Fenntartható Fejlődés Központja nevű szervezetek képviselői Cristian Bodea Bihar megyei PNL-s szenátorral tárgyaltak. A sajtónyilvános rendezvényen hét demonstrálót fogadott Bodea, aki megerősítette: pártja immár nem támogatja a bányaprojektet, jelen formájában. Többek között megjegyezte: „Azzal érvelnek például, hogy 800 munkahelyet teremtenek ott. Ugyanmár, na és? Senki nem hiheti, hogy ennyi munkahely megoldja akárcsak a térség gondjait is. (…) Ezek csak azt nézik, hogy lehet pénzt kisajtolni mindenhonnan.” A tiltakozók egyik képviselője pedig felhívta a figyelmet. „Amíg mindenki Verespatakra figyel, közben a palagáz kitermelése körül megindultak, mennek a disznóságok. Például Szeben megyében már meg is kezdődtek a próbafúrások”. Egy másikuk azt – a sajtóban az utóbbi napokban felkapott információt – hangoztatta, hogy az egész Verespatak-projekt mögött tőzsdei spekuláció állhat, amelynek lényege az lehet, hogy nem feltétlenül akartak konkrét kitermelést, hanem az érintett vállalkozás a saját részvényeinek árfolyamát akarta befolyásolni, manipulálni azzal, hogy portfóliójába bekerül ez a bányászati projekt is.

A nevezett szervezetek képviselői a tüntetők követeléseit tartalmazó memorandumot adtak át Bodeának és jelezték: más politikusokkal is egyeztetni akarnak. A közismert követelések mellett szorgalmazzák a Verespatak-projekt USL-s engedélyezésében érintett személyek közül a következő miniszterek leváltását: Dan Sova (nagy gazdasági projektek), Rovana Plumb (környezetvédelem), Daniel Brabu (művelődés). A mai egyeztetésre egyébként meghívták a PNL többi Bihar megyei parlamenti képviselőjét és szenátorát is, de a hétből csak Bodea jelent meg...

Ami az országos fejleményeket illeti, közben a bányanyitás projektjét jelenlegi formájában elutasították a törvényhozás illetékes szakbizottságai, a szenátus plénuma előtti szavazás később jön. A legnagyobb kormányerő, a PSD tudatta: csak úgymond komoly vita, a felek mindegyikének meghallgatása után dönt Verespatak ügyében – közölte Cătălin Ivan szóvivő, aki egyben a part europarlamenti képviselőinek frakcióvezetője. A bejelentés válasz a PNL felszólítására, miszerint koalíciós partnerük foglaljon világosan állást az ügyben. A projekt leállítása esetén Romániának állítólag 2 milliárd dollár kártérítést kellene fizetnie a cégnek. Megindultak a viták, hogy ki hozta ilyen helyzetbe az országot, a szerződés aláírásával – a PSD viszont hiába ígérte, hogy minden iratot nyilvánosságra hoz, ma csak az irreleváns papírokat adta ki, magának a kitermelési engedélynek a titkosítását nem oldotta fel. A PNL ma is azt tudatta: a PSD nem őszinte, kétarcú politikát igyekszik folytatni a kérdésben. Közben Verespatakon az RMGC vállalat ellentüntetést szervezett, helyiek bevonásával, a kitermelés megkezdéséért...

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!