ERDON Helyi hírek

2013.09.18. 16:49

Minden hétfőn konzuli nap

A nagyváradi demokrácia-központban minden hétfőn lesz konzuli nap, amikor a honosítással kapcsolatos ügyintézés mellett a választási jegyzékbe való regisztrációhoz is segítséget nyújtanak a konzulok.

A nagyváradi demokrácia-központban minden hétfőn lesz konzuli nap, amikor a honosítással kapcsolatos ügyintézés mellett a választási jegyzékbe való regisztrációhoz is segítséget nyújtanak a konzulok.

A konzuli napokon útlevéligényléssel is megkereshetik a demokrácia-központokat az érdekeltek, jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Nagy József Barna, a nagyváradi iroda vezetője. A Széles/Menumorut utca 23. szám alatti irodában minden hétfőn 10-16 óra között lesz konzuli nap. A tervek szerint egyik hétfőn az anyakönyvi kivonatokat hozzák el Váradra a kolozsvári konzulátus munkatársai, a másik hétfőn pedig az állampolgársági kérelmeket veszik át, de minden alkalommal foglalkoznak a regisztrációra vonatkozó, valamint az útlevélkérelmekkel is. Mindemellett lehetőség van az irodában Magyar Igazolvány, Pedagógus- és Diákigazolvány igénylésére is. Az iroda munkatársai kérik mindazokat, akik értesítést kapnak az anyakönyvi kivonatok Nagyváradra érkezéséről, hogy az anyakönyvi kivonatok átvételéhez vigyék el lakcímkártyájukat is a romániai személyazonosító igazolvány mellett, hogy a helyszínen kitölthessék a regisztrációs űrlapot. Ez utóbbi kapcsán Agyagási Ernő az iroda munkatársa emlékeztetett arra, hogy megkezdődött a magyarországi választási regisztrációs lapok kiküldése a határon túli magyaroknak. Agyagási hangsúlyozta, hogy a demokrácia-központokban segítenek mindazoknak, akik akadályokba ütköznek a regisztrációs ív kitöltésekor. Hozzátette, hogy a regisztrációs lapon meg kell jelölni azt a lakcímet is, amelyre a posta elküldi majd a szavazólapot, amelyet kitöltve kell majd visszaküldeni a választási iroda részére. Hozzátetette viszont, hogy a kitöltött regisztrációs íveket a konzuli napokon el lehet vinni a demokrácia-központba mert a konzulok elviszik azokat, és így a polgároknak nem kell postán feladniuk a regisztrációs űrlapot. Nagy József Barna bejelentette, hogy ma konzuli napot tartanak Nagyszalontán (Kossuth u. 4. sz) és Tenkén a polgármesteri hivatalban is.

Új demokrácia-központ

A szerdai sajtótájékoztatón bejelentették azt is, hogy október 5-én Élesden is megnyílik a demokrácia-központ a Soimul negyed T tömbházának földszintjén. Az iroda vezetője Kálmán Gabriella lesz, aki a sajtótájékoztatón elmondta, hogy abban az irodában ugyanazokat a tevékenységeket fogják végezni, mint a megye más demokrácia-központjaiban, vagyis a honosítási dossziék összeállításában és a választási jegyzékbe történő regisztráció kapcsán nyújtanak segítséget. Emellett a különböző hazai hivatalos ügyek intézésében is segítenek az őket megkeresőknek.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!