ERDON Helyi hírek

2013.09.11. 14:06

Megkezdődött a FuxFeszt

Szerda délelőtt az Árkádia Bábszínházban vette kezdetét Nagyváradon a FuxFeszt I. Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiválja.

Szerda délelőtt az Árkádia Bábszínházban vette kezdetét Nagyváradon a FuxFeszt I. Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiválja.

Az Árkádia Bábszínház közönségét elsőként Czvikker Katalin a Szigligeti Színház menedzsere köszöntötte a fesztivál megnyitóján, azt hangsúlyozva, hogy a Lilliput bábtársulat számára is komoly lehetőséget biztosít a fejlődéshez az, hogy Nagyváradon önálló magyar színház jött létre. A társulat ezzel a lehetőséggel él is, hiszen, ahogyan a menedzser fogalmazott: „olyan szárnyalást mutatnak be, amin én is csodálkozom. Ennek a szárnyalásnak nincsen határa, és a Szigligeti jubileumi évad nyitóeladása is ennek a szárnyalásnak az eredménye.” Köszöntő beszéde után Czvikker Katalin egy emlékplakettet és egy oklevelet nyújtott át Urbán Gyulának, a Lilliput társulat által színre vitt A kis Szigligeti Ede című darab rendezőjének, aki a fesztivál zsűrijének elnöke is egyben. A maga során az Indonéziából haza érkező Urbán Gyula egy a távol-keleti országból hozott ajándékot adott át Czvikker Katalinnak és Szőke Kavinszki Andrásnak, a Lilliput Társulat művészeti vezetőjének.

Három pillér

A továbbiakban Szőke Kavinszki András szólt a közönséghez, annak fontosságát hangsúlyozva, hogy egy magyar intézmény, a Szigligeti Színház a rendezvény mögé állt. „Nagyon fontos, hogy megkapjuk azt a támogatást, azt a hátteret, ami nélkül elképzelhetetlen, hogy hagyományt teremtsünk egy ilyen hosszú távú projektnek” - fogalmazott Szőke Kavinszki András, aki felvázolta, milyen koncepció alapján szervezték meg a Fux Pál grafikusművészről, díszlet- és bábtervezőről elnevezett fesztivált. Mint mondta, a fesztivál három pillére épül. Az első pillér a tradíció és a múltunk tisztelete. „Példát kell mutatnunk, ami csak áldozatvállalással lehetséges. Szerencsére van bőven miből merítenünk, mert mindig vissza lehet térni arra az ösvényre, amit elődeink kitapostak számunkra. Ehhez mi méltán visszatérhetünk, mert hatalmas az az örökség, amit ránk hagytak” - hangsúlyozta a művészeti vezető. A második pillér a szakmaiság és az alázat. A fesztivál többek között bemutatja a népek közötti kölcsönhatás formáit, régiónk egy olyan sajátos közös nyelvét, mely az egyediséget biztosítja számunkra, hangsúlyozta.

A harmadik pillér a progresszivitás és a nyitás, melynek kapcsán Szőke Kavinszki András a következőket mondta: „minden társulatnak érdeke, hogy megtartsa és bővítse saját közönségét, hogy az elkövetkező évtizedekben is legyen értő közönsége a bábszínháznak. Ezt a feladatot csak átgondolva, tudatosan építkezve, közös munkával lehet elérni. Nyitni kell Bukarest felé és Budapest felé is, és ezeken keresztül Kecskemét felé, mert nekünk arra kell orientálódni. Szerintünk ott van az a másik pillér, ami segítségünkre lehet.” Végezetül kiemelte: azt szeretné, ha ez a fesztivál olyan rendezvénysorozat lenne, ahol lehetőség van a bábtársulatok munkáinak a kiértékelésére, szorosabb együttműködésre, kapcsolatok kialakítására.

„A Fux Fesztivál remélhetőleg olyan lelki táplálékot nyújt, ami erőt és kitartást ad a jövőre is” - zárta szavait a művészeti vezető. A köszöntő beszédek után következett az első előadás. A Lilliput Társulat versenyen kívül mutatta be A kis Szigligeti Ede című darabját Urbán Gyula rendezésében. Az előadás Szigligeti Elképzelt gyerekkorának néhány jelenetét eleveníti fel, melyben a bábosok Szigligeti leghíresebb, Liliomfi című darabjának történetét is megidézik. A fesztiválon hat erdélyi magyar bábtársulat mutatja be előadásait a versenyprogramban, emellett a nagyváradi és a bukaresti román társulat, illetve három magyarországi bábtársulat is fellép versenyen kívül.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!