ERDON Helyi hírek

2013.09.09. 13:43

Fekete Körös-völgyi Magyar Napok

Méltóságteljes ünnepség jellemezte az első ízben kiírt Fekete Körös-völgyi Magyar Napok első két napját, mely pénteken Belényesújlakon szombaton Köröstárkányban zajlott. Igazi siker volt ez, hiszen először mozdult meg szinte egy emberként a térség magyarsága e korszakalkotó rendezvényen.

Méltóságteljes ünnepség jellemezte az első ízben kiírt Fekete Körös-völgyi Magyar Napok első két napját, mely pénteken Belényesújlakon szombaton Köröstárkányban zajlott. Igazi siker volt ez, hiszen először mozdult meg szinte egy emberként a térség magyarsága e korszakalkotó rendezvényen.

Sok ember nevét fel kellene sorolni, akik mindent megtettek, hogy ez a három napos rendezvény sikeres legyen, ami viszont nem volna egyszerű dolog, de egy-két nevet feltétlenül meg kell említeni. Ezek pedig Szabó Ödön parlamenti képviselő, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke, Grim András, Borsi Lóránt és Hodgyai Edit ügyvezető alelnökök, Szabó Amália belényesújlaki tanárnő, a Rezgő Néptánccsoport belényesújlaki vezetője, Mikló Ernő a köröstárkányi érdekvédelmi szervezet elnöke, Fenesi Tibor Köröstárkány szülötte, a térség református lelkipásztorai, és még nagyon sokan mások.

Az ünnepség péntek délután Belényesújlakon vette kezdetét, ahol népes csoportok, magyar népviseletbe öltözve vonultak végig Belényesújlak főutcáján, az iskolától a sportpályáig. A felvonulók között voltak a néptáncosok, népi zenekar tagjai, kórus tagok, hagyományőrzők, mind színes magyar népviseleti ruhába, kicsalva nagyon sok helybeli lakost a portájuk elé, akik szeretetük jeléül több helyen is tapssal fogadták a felvonulókat.

A rendezvény megnyitója, Szabó Amália helyi illetőségű tanárnő felkonferálásával vette kezdetét, aki nagy szeretettel üdvözölt mindenkit, kiemelve azt a tényt, hogy örömmel vették, hogy ők az első házigazdái a megnyitó rendezvénynek, mely a Fekete Körös-völgyi Magyar Napok keretében zajlik. Majd köszöntötte az ünnepségen megjelent elöljárókat, köztük Szabó Ödön parlamenti képviselőt, Sabau Angela Mihaelat Belényesújlak polgármesterét és a többi jelenlévőket, akik a színpadon foglaltak helyet.

A képviselő

Az ünnepi megnyitón elsőként Szabó Ödön parlamenti képviselő tartotta meg beszédét. -Jó azt látni, hogy ilyen sok néptánccsoport, népdalkörök tagjai, hagyományőrzők vannak jelen ezen a napon, mely a Fekete Körös-völgyi Magyar Napok megnyitó rendezvénye. A Bihar megyei magyar néptánccsoportok nagy számban eljöttek ide a szórványban élő magyarok közé, azért, hogy útnak indítsunk egy kezdeményezést, melynek lebonyolítását és megszervezését sok emberrel megbeszéltük, sokak munkája van ebben, azért hogy mindez ma itt Belényesújlakon létre tudott jönni. Engedjék meg, hogy először is megköszönjem mindenkinek, akik a szervezésében részt vettek, elsősorban azoknak a munkatársaknak, akik az elmúlt két-három hétben, folyamatosan azon dolgoztak, hogy minden a helyére kerüljön, Fenesi Tibornak, Borsi Lórántnak, Grim Andrásnak, valamint települések szerinti helyi RMDSZ vezetőknek, tánccsoport vezetőknek, hogy eljöttek ide, hogy bemutassák tudásukat. Külön szeretném köszöni a térségben szolgáló tiszteletes uraknak, hiszen az a program fűzet, mely a rendezvényre készült, azok a gondolatok, melyeket a lelkipásztorok írtak ebben a kiadványban a térség lakóit szólaltatta meg. Külön köszönöm a néptánccsoportoknak, akik szerte Bihar megyéből eljöttek ide, hogy bemutassák tánctudásukat. Külön köszönöm a helyi Rezgő tánccsoportnak, Szabó Amáliának, hogy mindenben segítettek bennünket, hogy egy sikeres rendezvényt szervezzünk, mellyel hagyományt szeretnénk teremteni, ebben a térségeben. A község polgármestere is meleg szavakkal köszöntött mindenkit, aki jelen volt a rendezvényen.

A néptánccsoportok

A hivatalos megnyitó után mutatták be tudásukat a néptánccsoportok, a jelenlévő népdalkörök, hagyományőrző csapatok. Elsőként a belényesújlaki Rezgő néptánccsoport ifjú táncosai adtak ízelítőt tánctudásukból. Őket a többi csoportok követték, a borsi Galagonya gyerek csapata, a Margittai Gyöngyvetők, a Micskei Görböc, a magyarremetei Kéknefelejcs, a Paptamási Gilice, az érkörtvélyesi néptánccsoport, az érmihályfalvi Nyíló Akác, az érsemjéni Ezüstperje, az érkeserűi Népdalkör, a köröstárkányi hagyományőrző csoport, a Csillagocska néptánccsoport. A bemutatók után a közönség nagy tapssal köszöntötte a fellépő néptáncosokat. Az est szabadtéri táncházzal zárult.

Hodgyai Editet a micskei Görböc együttes vezetőjét, a belényesújlaki néptáncparádé ötletgazdáját arra kértem, beszéljen a rendezvényről...

-A nép hagyományok világában, nem nagyon lehet tudni, hogy honnan is származik egy egy ilyen ötlet, hogy nagyszabású néptáncosok gáláját szervezzük meg. A felvonulás egy külön szépsége ezeknek a rendezvénynek, hiszen a néptáncosok öltözékei nem egyformák, így egy színes kavalkádként vonulnak az utcán, ezt szerettük volna bemutatni itt Belénysújlakon, mely úgy érzem nagyon is jól sikerült. A fellépő néptánccsoportok, több vidék táncait mutatták be.

Köröstárkányban

Szombaton Köröstárkányban folytatódtak a Fekete Körös-völgyi Magyar Napok rendezvénysorozat. A kora délelőtti órákban a szabadtéri rendezvény színhelyén hat csapat tagjai gyújtottak alá a bográcsnak, hogy részt vegyenek azon a gasztronómiai vetélkedőn, mellyel a Gulyások Királya címet lehetett elnyerni. De a környékbeli Fekete Körös-völgyi települések focicsapatai is elkezdték a nemes vetélkedőt a focipályán, nyolc csapat részt vételével.

Közben a református egyházközség tulajdonában lévő épületben, gyülekeztek a Bihar megyei magyar polgármesterek az önkormányzati tanácskozásra. A tanácskozás előtt a helybeli református lelkipásztor Szakács Zoltán és felesége közreműködésében a helyi – csodálatos népviseletbe öltözött fiatalok, gitárral és furulyával reneszánsz énekeket adtak elő. Ezt követően a református lelkipásztor, egy videokivetítő segítségével, beszélt a térség történelmi múltjáról, a vidéket érő első- és második világháború után ért vérengzésekről, pogromokról. De szólt a település, Köröstárkány és a református egyházközség jelenlegi gondjairól is.

A polgármesterekkel való tanácskozáson részt vett Szabó Ödön és Cseke Attila parlamenti képviselők, valamint több Bihar megyei RMDSZ-es polgármester, alpolgármester, a helyi érdekvédelmi szervezet képviselői.

Szabó Ödön beszéde elején arról szólt, hogy mit is jelent számukra, megyei elöljáróknak a szórvány problémái. Arról is szólt, hogy Köröstárkány községben hiába van többségben a magyarság, a helységnek immáron harmadik mandátumban román nemzetiségű polgármester van, valamint egy PDL-és magyar alpolgármester. Beszélt az első ízben rendezésre kerülő Fekete Körös-völgyi Magyar Napok jelentőségéről, arról a nagyszerű pozitív hozzáállásról, mely szerint a Bihar megyei magyar polgármesterek segítettek, hogy a kulturális programokban részt vevő csoportok itt legyenek, biztosították a szállításukat. A fellépő előadók, mindezt ingyen tették meg: „ Köszönöm mindenkinek ”, mondta a képviselő. A továbbiakban arra kérte a jelenlévő elöljárókat, hogy vállalják fel és teremtsenek kapcsolatot egy-egy szórvány településsel, mint ahogy tette ezt Érmihályfalva, ők Mezőbajjal kötött testvér települési megállapodást. Szóba került a szórványban működő iskolai hálózat gondjai. A jelenlévők közül szinte mindegyik polgármester szót kért, beszélve a szórványban élők problémáiról, de a saját gondjaik is szóba kerültek.

Sikerek siker hátán

A tanácskozás után a résztvevők a szabadtéri rendezvények helyszínét keresték fel, ahol már „állt a bál”. A székelyhídi Tini Dance Center moderntánccsoporja szórakoztatta a közönséget, őket más csapatok követték, majd a biharszentjánosi Margareta Majorette csoport káprázatos előadását láthatta a szép számban jelenlévő közönség. Az előadások között osztották ki az okleveleket a focibajnokságban résztvevő csapatoknak, a győztes ezúttal Várasfenes csapat lett, a második helyen a Belényessonkolyos csapata végzett.

A bográcsgulyás verseny zsűrije a jelenlévő polgármesterekből állt össze, akiknek döntése alapján a Gulyások Királya címet Várasfenes nyerte, de mind a hat csapat képviselői átvehették az elismerő okleveleket. A délutáni órákban a magyarorszégi sztárvendég Nótár Mary énekelt a köröstárkányi szabadtéri színpadon. Ekkor már nagyon sokan összegyűltek, de a pontra az – I – betűt az esti Tamás Gábor koncert tette fel. Több mint ezren, de lehet, hogy több ezren hallgatták az előadóművészt. Énekszámait a közönség nagy része együtt énekelte az előadóművésszel. Az egy órásra tervezett programja két órás lett, hatszor is visszatapsolták a nézők. Igazi élményt jelentett mindenki számára a Tamás Gábor koncert.

Dérer Ferenc

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!