ERDON Helyi hírek

2013.09.08. 11:54

Élő lánc a halláskárosultakért

Szeptember 7-én Remus Ilisie halláskárosult képzőművész kezdeményezésére a Romániai Siketek Országos Egyesületének váradi szervezetének tagjai élő láncot alkottak a város több utcáján.

Szeptember 7-én Remus Ilisie halláskárosult képzőművész kezdeményezésére a Romániai Siketek Országos Egyesületének váradi szervezetének tagjai élő láncot alkottak a város több utcáján.

A szombaton lezajlott művészeti akció keretében a szervezők és a résztvevők arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy a siketek és az egészséges emberek között létezhet kommunikáció, valamint ezzel az élő lánccal ünnepelték a váradi Csend Siketek Sportklubjának tíz éves fennállását is. Annak ellenére, hogy Remus Ilisie több száz személyre számított, az eseményre körülbelül száz siket és halló résztvevő érkezett. Ők ugyan nem egy folyamatos láncként, de szakaszonként véghezvitték a kitűzött célt, vagyis a váradi egyesület Kapucinus (Moşoiu) utcai székhelyétől egymás kezét megfogva és élő láncot alkotva a Sas passzázson keresztül eljutottak a váradi városháza tornyáig. A művészeti esemény résztvevői felmásztak a városháza tornyába is. Az akciót Remus Ilisie filmre vette, az elkészült alkotást pedig Franciaországba küldi, ahol szeptember 28-án lejátsszák a Siketek Világnapja alkalmából. A művész a filmen keresztül szeretné bemutatni, hogy Nagyváradon, Romániában is léteznek siketek és halláskárosultak egyesületei, amelyek részt vesznek különböző kulturális, művészeti és sporteseményeken, illetve fel szeretné hívnia figyelmet arra is, hogy itt is létezik együttműködés a siketek, a halló emberek és a hatóságok között. Az esemény szervezésében többek között részt vett: Ilisie Remus, Ilisie Luminiţa, Silaghi Carla, Dumea Ovi és Tocu Alexandru.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!