ERDON Helyi hírek

2013.09.29. 13:00

Citerás táncház a PKE-n

Szeptember 26-án csütörtökön este citerás táncházat szerveztek a Partiumi Keresztény Egyetem volt kollégiumi ebédlőjében. Az érdeklődőknek alkalmuk nyílt megismerkedni a citerákkal.

Szeptember 26-án csütörtökön este citerás táncházat szerveztek a Partiumi Keresztény Egyetem volt kollégiumi ebédlőjében. Az érdeklődőknek alkalmuk nyílt megismerkedni a citerákkal.

A táncház meghívottja a vajdasági Micsik Béla, a Népművészet Ifjú Mestere volt, aki többféle citerát is magával hozott az alkalomra. A jelenlevőknek alkalmuk nyílt közelről megismerkedni a hangszerekkel, azok szerkezetével, típusaival, sőt, aki akarta, ki is próbálhatta a citerajátékot. Micsik Béla a bemutatót megelőzően elmondta, hogy az alkalomra többféle citerát is magával hozott: többek között hasas citerát, alföldi sima citerát, nagyalföldi belsőfejes citerát, 150 éves antik példányt stb. Az elhozott hangszerek közül néhányat ő maga készített. Micsik Béla 80-as évek elejétől citerázik, 1993-óta pedig készíti is a hangszereket. Eddig körülbelül 380 citerát készített. Mint elmondta, leghamarabb három nap alatt készült el egy citerával, de általában ennél több időt vesz igénybe egy hangszer elkészítése, amelyek 130-170 eurót érnek. „Asztalos családból származom, így tehát nem ismeretlen számomra a famunka. Eredetileg finom műszerész vagyok, de már egy éve hitoktatással foglalkozom” – tette hozzá. A citerabemutató követően elkezdődött a táncház is. A tavaly elindult közös kezdeményezést folytatva a PKE és a Szigligeti Színház együttműködésében ebben a tanévben is havonta egyszer szerveznek majd táncoktatással egybekötött tematikus rendezvényeket, amelyen közreműködnek a Nagyvárad Táncegyüttes művészei. A táncház létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!