ERDON Helyi hírek

2013.08.18. 13:26

Kardiológiai központot avattak

Nagyvárad- Péntek délben a Megyei Kórház II. emeletén ünnepélyesen felavatták a Viva Anima elnevezésű, Szív- és érrendszeri megbetegedések invazív és intervenciós terápiás eurorégiós központját.

Nagyvárad- Péntek délben a Megyei Kórház II. emeletén ünnepélyesen felavatták a Viva Anima elnevezésű, Szív- és érrendszeri megbetegedések invazív és intervenciós terápiás eurorégiós központját.

Péntek délben Ilie Bolojan polgármesternek, Cornel Popa megyei tanácselnöknek, dr. Gheorghe Carp kórházigazgatónak, Cristian Buşoi, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár vezetőjének, Ionuţ Gheorghe, a Bihar megyei Egészségbiztosító igazgatójának és Cristian Bitea alprefektusnak a jelenlétében a Megyei Kórház második emeletén felavatták a Viva Anima elnevezésű, Szív- és érrendszeri megbetegedések invazív és intervenciós terápiás eurorégiós központját. Erre egyebek mellett azért is nagy szükség volt, mert az utóbbi időben Bihar megyében évente átlagosan közel 500 személyt kellett szívinfarktussal kezelni. A befektetést a váradi önkormányzat partnerségben valósította meg a Debreceni Egyetemmel 2011 júniusa és 2013 májusa között azzal a fő céllal, hogy csökkentse a szív- és érrendszeri megbetegedésekben szenvedők számát a Bihar- Hajdú Bihar térségben, és hozzájáruljon a meggyógyultak munkapiaci beilleszkedéséhez. A több mint 2 millió euró összköltségvetésű projekt 98 százaléka vissza nem térítendő támogatásokból származott az EU Európai Regionális Fejlesztési Alapjából, a váradi önkormányzat által biztosított önrész pedig két százalékos, vagyis 36 ezer euró értékű volt, melyet a kórházépületet érintő infrastrukturális jellegű beruházásokba, valamint speciális orvosi berendezések, eszközök- például egy második angiográf- beszerzésére fordítottak.

Dr. Gheorghe Carp kórházigazgató elmondta, hogy az ötlet 2007-ben körvonalazódott, de csak 2009-ben történtek meg az első lépések a gyakorlatba ültetés érdekében. Az uniós pénzből csupán az eszközbeszerzés és az egészségügyi személyzet kiképzése történt meg, a helyiségek kialakítása az önkormányzat hárult. Amellett, hogy korszerű orvosi műszereket vásároltak, egy éven keresztül a Debreceni Egyetem Auguszta Klinikáján kiképeztek 12 orvost és 30 asszisztenst, illetve közös kardiológiai eurorégiós stratégiát dolgoztak ki, mely reményeik szerint erősíteni fogja a román és magyar szakemberek, közösségek közötti együttműködést.

Szeptembertől

A Viva Anima központ néhány héten belül, szeptemberben kezdi meg a tevékenységét, az ősz folyamán pedig erre az emeletre költöztetik az intézmény teljes kardiológiai osztályát.

Az ünnepségen szintén jelenlevő Cristian Buşoi, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója elismeréssel illette és modellértékűnek nevezte azt a módot, ahogy az egészségügyi rendszert átszervezték Váradon, illetve a megyében, és ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a közvélekedéssel ellentétben az uniós pénzforrásokat hatékonyan, rendeltetésüknek megfelelően is el lehet költeni.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!