ERDON Helyi hírek

2013.08.11. 13:03

Bemutatkoztak Romániában a bikaszelídítők

Félixfürdőn rendezték meg a rodeó Európa bajnokság ötödik fordulóját. A látványos sporteseményt számos kiegészítő rendezvény tette igazi hétvégi programmá.

Félixfürdőn rendezték meg a rodeó Európa bajnokság ötödik fordulóját. A látványos sporteseményt számos kiegészítő rendezvény tette igazi hétvégi programmá.

Ilyen még nem volt Nagyváradon, de még Romániában sem: az eddig jobbára csak amerikai filmekből ismert rodeót, sőt, Rodeó Európa Bajnokságot láthattak azok, akik a hétvégén kilátogattak Félixfürdőre. Összesen tizennégy versenyző, azaz rider vett részt a megmérettetésen, akik zömében Magyarországról érkeztek, de volt három szlovákiai, egy cseh, egy lengyel, és egy egyesült államokbeli versenyző is a mezőnyben. Két német rider nem érkezett meg a szombati etapra. A szombati etap este hét órától volt meghirdetve, azt megelőzően a szervezők koncertekkel, tánc- és kerékpárosbemutatókkal szórakoztatták a kilátogatókat, és persze az elmaradhatatlan lacikonyhák is csábították az embereket néhány jó falat, ízletes ital elfogyasztására. Szombat este már mindenki fel volt készülve a kezdésre, azonban pontban hét órakor esni kezdett ez eső, és ömlött, mintha dézsából öntötték volna. Szerencsére a lacikonyhák ernyői megvédték az embereket az elázástól, ugyanakkor az is szerencsés körülmény volt, hogy a zuhogás nem tartott tovább negyed óránál, húsz percnél. Mikor az eső alábbhagyott, az emberek kimerészkedtek a sátrak alól, és ismét körbeállták a fémrácsokkal körülvett küzdőteret.

Komplex játék

A rodeó résztvevői a verseny kezdetén a pálya közepén körbe álltak és egy jószerencsét hozó imát mondtak. Amint azt a továbbiakban minden néző megállapíthatta, a szerencsére nagy szükség van ebben a sportágban, mert nem elég az ügyesség ahhoz, hogy a rider megülje a bikát, de le is kell szállni róla, és ez bizony sokszor veszélyesebbnek tűnt, mint maga a bikagolás. A szabályok értelmében a rider nyolc másodpercen át kell a megvadult bikán maradjon, ugyanakkor a zsűri azt is figyelte, hogy a rider mennyire mozog összhangban a bikával. A versenyen tíz bika vett részt, és a riderek sorsolással állapították meg, hogy a kétfordulós versenynapon melyik két bikát üljék meg. A tizennégy rider összesen huszonnyolc rodeószámot mutatott be, és szinte mindannyiszor sikerült a nyolc másodpercig a bikán maradniuk. A problémák főként a bikáról való leugrással kezdődtek, hiszen amint a rodeós leugrott, a bika teljesen szabadon, kontroll nélkül maradt a porondon, miközben a versenyzőnek el kellett hagynia a pályát. Hogy a bika ne támadja meg azonnal a róla lekerülő ridert, a pályán mindvégig ott volt másik két ember – egyikük, a Magyar Rodeó Szövetség elnöke tarka ruhába öltözve és bohócnak maszkírozva – akik azonnal magukra terelték a szabadon maradt bika figyelmét. A bikák többnyire hamar visszatértek a karámba, de egy-két esetben hosszú perceket vett igénybe, míg végül a bika megunta a porondon való bóklászását, és visszatért a helyére. Egy alkalommal az elterelők sehogy se bírták távozásra bírni a bikát, ezért néhány perc múlva egy nőstényállatot küldtek be a porondra, ás láss csodát, a bika megszelídült és csendben követte a nőstényt vissza a karámba.

Baleset

A szombati nap legmelegebb pillanatai azok voltak, amikor az egyik magyarországi versenyzőnek leugráskor beleakadt az egyik keze a bikát átfonó kötélbe, és az állat métereken keresztül vonszolta az oldalán lógó versenyzőt, és amikor végre sikerült leesnie a bikáról, az állat egyik patájával rátaposott a riderre. A versenyző a földön maradt, és a figyelemelterelők azonnal akcióba léptek, magukra terelték a bika figyelmét, nehogy az a földön fekvő emberre támadjon. Kisebb nehézségek árán sikerült beterelni a bikát a karámba, és ezt követően azonnal a porondra szaladt az összes versenyző, körbeállták a földön fekvő társukat, miközben a mentősök ellátták a sérülést. A ridert levitték a pályáról, aki szerencsére nem szenvedett súlyos sérülést, három perc múlva saját lábán tért vissza a porondra és hajolt meg, a közönség pedig hangos tapssal és ovációval köszöntötte őt. Az Európa Bajnokság második versenynapja lapzártánk idején zajlott le, és a bajnokság eredményhirdetésére lapzártánk után került sor.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!