ERDON Helyi hírek

2013.07.09. 13:36

Munkanélküli segélyt kapnak

Azok a fiatalok, akik kijártak valamilyen oktatási intézményt és nem találtak maguknak állást, hat hónapra munkanélküli segélyt igényelhetnek. Két uniós projekttel is támogatnák őket.

Azok a fiatalok, akik kijártak valamilyen oktatási intézményt és nem találtak maguknak állást, hat hónapra munkanélküli segélyt igényelhetnek. Két uniós projekttel is támogatnák őket.

Ezt Mariana Câmpeanu munkaügyi miniszter jelentette be kedden egy tanácskozáson, melynek tárgya azoknak az intézkedéseknek az ismertetése volt, mellyel az Országos Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség támogatja a fiatal pályakezdőket. A tárcavezető ugyanakkor hozzátette, hogy a 250 lej értékű munkanélküli segélyt azok is igényelhetik, akik középiskolát végeztek, de nem sikerült az érettségi vizsgájuk. A törvény értelmében a friss diplomásoknak 60 nap áll a rendelkezésükre arra, hogy regisztráltassák magukat azoknál a megyei munkaügyi központoknál (AJOFM), melyekhez a lakhelyük szerint tartoznak, és a fél évig folyósított segélyen kívül megilletik őket munka közvetítői, illetve tanácsadói szolgáltatások is.

Egy programnak köszönhetően azonban nem csupán a munkanélküliek, hanem a munkáltatók is jól járnak, amennyiben pályakezdőket alkalmaznak. A vonatkozó állami szubvencióban 12 vagy 18 hónapig részesülhetnek (abban az esetben, ha a friss diplomás fogyatékkal élő), és a támogatás értéke annak függvényében változik, hogy a felvett új munkaerő nyolc osztályt (500 lej), középiskolát (600 lej) vagy egyetemet (700 lej) végzett. Az említett megbeszélésén elhangzott az is, hogy a szakminisztérium két uniós projektet is előkészít az idén végzettek számára, egyenként 5 millió euró értékben. Az Országos Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség év eleji statisztikai adatai szerint Romániában tavaly 8.973 friss diplomás regisztráltatta magát, akik közül 770-nek folyósítottak munkanélküli segély.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!