ERDON Helyi hírek

2013.07.18. 12:52

Mindenképp kell majd orvosi vizsgálat

A gépkocsivezetői jogosítvánnyal kapcsolatos több újdonságot tartalmaz a belügyminiszternek a napokban közvitára bocsátott rendelet-tervezete. Nem lehet majd kikerülni az orvosi vizsgálatot.

A gépkocsivezetői jogosítvánnyal kapcsolatos több újdonságot tartalmaz a belügyminiszternek a napokban közvitára bocsátott rendelet-tervezete. Nem lehet majd kikerülni az orvosi vizsgálatot.

Nem mentesülnek az orvosi vizsgálatok alól azok a gépkocsivezetők sem, akik a jogosítvány lejárta előtt kérvényezik az újat a belügyminiszter e hét elejétől közvitára bocsátott rendelete szerint. A tervezet egyéb változásokat is tartalmaz: például a gépkocsivezetők mindenütt az országban igényelhetik az okiratot, s például ha külföldön dolgoznak, meghatalmazottak által is megtehetik – ebben az esetben viszont egy speciális, közjegyző által hitelesített meghatalmazás szükséges.

A tervezet szerint egyúttal kiküszöbölhető lesz a sorban állás, ugyanis az igénylőknek lehetőségük lesz postán, vagy e-mailen továbbítani a dokumentumokat, s a házhoz szállítását is kérhetik.

Okiratok

A tervezet szerint tehát mindenképp szükséges lesz egy okirat, amely bizonyítja, hogy az illető egészségügyileg alkalmas a gépkocsivezetésre – függetlenül attól, hogy a csere az okirat lejárta előtt vagy után történik. Abban az esetben viszont, ha a jogosítványt ellopják, elvesződik, vagy tönkremegy, tulajdonosa igényelhet újat orvosi papír nélkül is, viszont ez az okirat nem hosszabbítja meg az eredeti érvényességét. A 2009 január elseje után kiállított jogosítványok esetében ezekben a szituációkban e-mailben is igényelhető egy másolat kiállítása, az üzenetet ahhoz az intézményhez kell majd továbbítani, mely az eredeti dokumentumot kiállította. Viszont ilyen esetekben a jogosítvány másolatának felvételekor az eredeti dokumentumokat is szükséges felmutatni. A kérvényhez pedig a következő iratokat kell mellékelni: személyazonossági dokumentum eredetije és másolata (illetve csak a másolat, ha az igénylés postán, vagy meghatalmazotton keresztül történik), a speciális felhatalmazás eredetije és másolata, a meghatalmazott személyazonossági okirata, a jogosítvány kiállításához szükséges díjak és illetékek kifizetését igazoló dokumentumok, egy dokumentum, mely igazolja, hogy a kérelmező egészségügyileg megfelel arra, hogy az adott kategóriájú járművet vezesse, a korábbi jogosítvány, amennyiben az a tulajdonosánál van, illetve saját felelősségre kitöltött nyilatkozat a jogosítvány ellopása vagy elvesztése esetén, továbbá két, 35 x 38,5 milliméteres, nemrég készült fénykép, amennyiben felhatalmazott nyújtja be az iratokat, vagy a kérvényezés nem ott történik, ahol az illetőt korábban nyilvántartásba vették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!