ERDON Helyi hírek

2013.07.24. 13:10

Tegnap fejeződött be a beiratkozás a PKE alapszakaira

Július 24-én 15 óráig lehetett beiratkozni a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem alapszakaira. A mesteri képzésekre még július 26-ig lehet jelentkezni.

Július 24-én 15 óráig lehetett beiratkozni a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem alapszakaira. A mesteri képzésekre még július 26-ig lehet jelentkezni.

Dr. Horváth Gizella a PKE rektorhelyettese elmondta,  mivel sokan az utolsó napra hagyták a beiratkozást, ezért még nem születtek meg az összesített eredmények. Ráadásul a mesteri szakokra még ma és holnap 9-től 15 óráig lehet jelentkezni. Az elsődleges adatok alapján összességében a jelentkezők száma a tavalyi évhez hasonló, sőt a Bölcsészettudományi Karon most többen jelentkeztek. A legnépszerűbb szakok a jelentkezők számát tekintve a tavaly indult tanítóképzés, valamint az angol szak, továbbá sokan jelentkeztek a Közgazdaságtudományi Kar mindhárom szakára is: a Menedzsment, Bank és pénzügyek, valamint a Kereskedelmi, turisztikai és szolgáltató egységek gazdaságtana szakokra. A mesteri képzésekre az utolsó két nap során még többen feliratkoznak, de azt már most lehet tudni, hogy a Többnyelvűség és multikulturalitás szak nagy népszerűségnek örvend. Ugyan minden szakra van jelentkező, a kevésbé népszerű szakok esetében maradnak helyek a pótérettségit követő őszi beiratkozási időszakra is. Egy jó hír is érkezett a beiratkozás utolsó pillanataiban a PKE-re. Mint dr. János Szabolcs rektortól megtudtuk július 23-án megjelent a Hivatalos Közlönyben a dupla nyelvszakokat (német-magyar, angol-német, magyar-angol, magyar-román) akkreditáló kormányhatározat, ezért az utolsó két napban felhívták és értesítették mindazokat, akik ezekre a szakokra jelentkeztek volna, de az akkreditáció hiánya miatt mégsem tették meg. Ezekre a szakokra lehet majd jelentkezni az őszi beiratkozáskor is.

Fontos időpontok

Az alapszakok esetében a felvételi vizsgák időpontja július 25–26. között lesz, az eredményhirdetésre július 29-én kerül sor, ugyanezen a napon lehet benyújtani a fellebbezéseket is. Az anyakönyvezésre július 29–31. között lesz. A mesteri képzések esetében a beiratkozás július 26-ig tart, a felvételi vizsgákat július 27-én tartják és aznap délután függesztik ki az eredményeket is. A Partiumi Keresztény Egyetemen a tandíj ugyanannyi, mint tavaly, a legtöbb szak esetében évi 300 euró, néhány szaknál pedig 400, illetve 450 euró. A mesteri képzés évi kétezer lejbe kerül. A beiratkozás ára 50 lej, aki pedig felvételt nyert, beiskolázási díjként további 120 lejt kell fizessen. A felvételit illetően szaktól függően, különböző arányban számít az érettségi átlag, illetve a szaknak megfelelő érettségi tantárgyból kapott jegy, de van, ahol felvételi vizsga vagy felvételi beszélgetés is zajlik.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!