ERDON Helyi hírek

2013.07.28. 18:41

Kiskereki - Emlékezés és jövőbetekintés

Vasárnap délelőtt turulmadaras világháborús emlékművet avattak Kiskerekiben, majd testvértelepülések képviselői írtak alá együttműködési megállapodást.

Vasárnap délelőtt turulmadaras világháborús emlékművet avattak Kiskerekiben, majd testvértelepülések képviselői írtak alá együttműködési megállapodást.

A kiskereki református templomban tartott vasárnap délelőtti istentisztelet, melyen Gavrucza Tibor ny.székelyhídi lelkipásztor volt az igehirdető, természetesen már a későbbi ünnepség "hangulatához" igazodott. Az emlékmű a Polgármesteri Hivatallal szemben lévő téren kapott helyet, ahol Nyíri Sándor polgármester köszöntötte a megjelenteket, kik közül aki csak tehette, árnyékba húzódott, bár ott is 35 Celsius fokot mutatott a hőmérő. A hőségben jól fogott az ásványvíz, amit a szervezők kínálgattak. Az ünnep és az emlékezés napjának nevezte a vasárnapit a polgármester, aki elmondta, hogy évekbe telt, mire összegyűjtötték a második világháború helyi áldozatainak neveit. Elsősorban Sztretye Juliannának, illetve az azóta elhunyt Deák Józsefnek mondott köszönetet, akik még visszaemlékeztek a nevekre. Ha ezek után még szükség lenne rá, hagytak helyet további neveknek, ugyanakkor az emlékmű egyik oldalán ott a hely az első világégés áldozatainak is, az ő táblájuk elhelyezésére talán jövőre már sor kerülhet.

Adósságtörlesztés

A koronán álló turulmadarat Nyíri Sándor és Szabó József, az RMDSZ megyei ügyvezető-helyettese leplezte le. Utóbbi ünnepi beszédében kifejtette, hogy "büszke magyarnak lenni nem könnyű", de emléket állítani kötelességünk, a helyeik pedig emlékezzenek saját hőseikre, hiszen minden családnak van ilyen. Petrucz János helyi lelkész szavalata után Gavrucza Tibor áldotta meg az emlékművet, hozzátéve, hogy sok erőfeszítés után egy régi adósság törlesztésének érzésével áll előtte. A koszorúzás során a helyi és megyei vezetők mellett a Kiskerekiben vendégeskedő magyarországi települések képviselői, illetve a 21 áldozat hozzátartozói névsor szerint járultak a szentjobbi huszárok sorfala között leróni kegyeletüket.

Szükséges formaság

Az emlékezést a jövőbetekintés követte: az emlékmű avatása után a Polgármesteri Hivatalban Kiskereki, a magyarországi Kokad (Hajdú Bihar megye) és Naszály (Komárom-Esztergom megye), illetve a felvidéki Gömörhosszúszó (Dlhá Ves) képviselői írtak alá testvér-települési szerződést. Mint Nyíri Sándor, majd a többi aláíró is hangsúlyozta, az együttműködés nem most kezdődik, sőt, évek óta tart, de most érkezett el "a szükséges formaság" végrehajtásának ideje. Helyi részről Nyíri Sándor, továbbá Ozsváth István kokadi, Kankulova Éva gömörhosszúszói polgármesterek, illetve Maszlavér István naszályi polgármester képviseletében Szűcs Márta jegyző látta el kézjegyével a dokumentumot. Az együttműködés az aláírók reménye szerint mindannyiuk hasznára lesz, és a mindenkori településvezetők kilététől függetlenül működni fog. Nyíri Sándor még bejelentette, hogy a lengyelországi Iwkowa város képviselőinek is az asztalnál lett volna a helye, de ők egy saját rendezvényük miatt voltak kénytelenek távol maradni, amit később pótolnak.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!