ERDON Helyi hírek

2013.07.20. 11:24

Jubileumi népi iparművészeti vásár

Nagyvárad- A hétvégén a Körösvidéki Múzeum más intézményekkel közösen XX. alkalommal szervezte meg a Népi iparművészek vásárát, ezúttal is a Rhédey-kertben. Néptánccsoportok is fellépnek.

Nagyvárad- A hétvégén a Körösvidéki Múzeum más intézményekkel közösen XX. alkalommal szervezte meg a Népi iparművészek vásárát, ezúttal is a Rhédey-kertben. Néptánccsoportok is fellépnek.

A hétvégén ismét nagy a jövés-menés a váradi Rhédey-kertben: a Körösvidéki Múzeum egyéb intézményekkel együttműködve immár XX. alkalommal szervezte meg a Népi iparművészek vásárát. Az évforduló természetesen a visszatekintésre is alkalmat adott: nyitóbeszédében dr. Aurel Chiriac felidézte, hogy első alkalommal 1994-ben szervezték meg a rendezvényt, akkor még a római katolikus Püspöki Palota kertjében. Egy kivételtől eltekintve tizenkét éven keresztül ez a helyszín volt a népi mesterek évenkénti találkozóhelye, a vásárnak 2006 óta biztosít otthont a Rhédey-kert. Az elsőn még csupán 51 népi iparművész vett részt, hogy aztán az idők folyamán ezek száma folyamatosan növekedjék, és az idén elérje a rekordnak számító 147-et.

Az ország különböző részeiből, sőt Magyarországról is érkeztek mesterek, hogy bemutassák népművészetük legszebb darabjait. Főleg fazekasok, fafeldolgozók, bőrművesek, szövők, paraszt dísztárgyakat készítők, nád- és szalmafonók, ikonkészítők és -festők, hangszerkészítők, gyékényszövők, vesszőfonók, mézeskalács-készítők, korongozók, tojáshímzők portékái közül válogathattak az érdeklődők, akik a néhány felállított alkotóműhelynek köszönhetően ha kedvet kaptak hozzá, akár ki is próbálhatták, hogy hogyan kell egy-egy tárgyat kipróbálni.

Diplomák

A jubileum alkalmából a péntek délutáni nyitóünnepségen amellett, hogy bemutatták a most megjelent A Körösvidéki Múzeum című újságot, díjazták azokat a családokat, amelyek az első pillanattól kezdve jelen vannak a vásáron, így emléklapot vehetett át Máthé Dénes, Dorin Hanza, Drajmici Filofteia, Hasas Erzsébet, Sitar Cornel, Graur Gheorghe és Graur Rozalia. Máthé Dénes korondi mester a Bihari Naplónak elmondta, hogy kerámiákat, tányérokat, dísz- és használati tárgyakat, csészéket, kancsókat, vizes korsókat, tálakat, kulacsokat szokott magával hozni. Termékeivel nem csupán a váradi vásáron szokott jelen lenni, hanem Brassóban, Nagyszebenben és Bukarestben is, sőt Kiskunfélegyházán és Nürnbergben is megfordult már.

A vásáron egyébként a Bihar Megyei Hagyományos Kultúrát Őrző és Népszerűsítő Központ szervezésében különböző tájegységeket képviselő néptánccsoportok is fellépnek. Az eredeti programban ugyan csak román együttesek szerepeltek, viszont a Bihari Naplóban megjelent cikk nyomán, illetve információk szerint Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő közbenjárásának köszönhetően végül a borsi Galagonya és a micskei Görböc néptáncegyütteseket is meghívták.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!