ERDON Helyi hírek

2013.07.03. 11:42

Hivatali visszaélés a gyanú

Bihar megye- Közleményt bocsátott ki hétfőn az ügyészség, melyben jelzi, hogy vádemelést javasol Tripó István vámoslázi polgármester ügyében, akit hivatali visszaéléssel gyanúsít. Íme a részletek.

Bihar megye- Közleményt bocsátott ki hétfőn az ügyészség, melyben jelzi, hogy vádemelést javasol Tripó István vámoslázi polgármester ügyében, akit hivatali visszaéléssel gyanúsít. Íme a részletek.

A Bihar Megyei Törvényszék mellett működő Ügyészség azzal gyanúsítja Tripó István vámoslázi polgármestert, hogy hibásan tett eleget hivatali munkaköri leírásának, amikor 2008. április 10-én kivett a helyi költségvetésből 57.842 lejt, melyet kifizetett a kosgyáni Spridoncris Kft-nek, melynek ügyvezetője a szintén vádlott S. Cristian, aki kiállította a hamis számlát, noha tudatában volt annak, hogy a kifizetés időpontjáig nem végezte el a munkálatokat, és nem szerezte be az anyagokat. Ezzel megkárosították a vámoslázi önkormányzatot és jogtalan haszonhoz juttatták a céget.

A hatóság szerint szintén megállapítást nyert: Tripó István azzal, hogy előzetesen megegyezett S. Cristiannal, megtévesztette a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztériumot, mivel 650 ezer lej vissza nem térítendő támogatást igényelt a berettyókirályi művelődési háznak a valóságban be nem fejezett építési munkálataira, melyet később a Spridoncris Kft. bankszámlájára utaltak át, melyet aztán ennek ügyvezetője fekete munkák elvégzésére, illetve személyes jellegű célokra használt. Ami pedig a berettyókirályi kultúrotthon építését illeti, az ügyészség megjegyzi: 2008 december- 2009 február között csak az alapozás történt meg, illetve felhúzták a betonfalak egy részét. Ezután az állami felügyelet minőség ellenőrzését követően a munkálatokat felfüggesztették, mivel a hatóság számos rendellenességet tapasztalt a helyszínen. 2010 márciusában, miután ezeket korrigálták, Tripó István írásban értesítette S.Cristiant arról, hogy öt napon belül jelenjen meg az ütemterv kidolgozása végett, azonban utóbbit már nem lehetett elérni.

Reakció

Az üggyel kapcsolatban kedden Tripó István azt nyilatkozta az Erdély Online-nak: 2010-ben ő beperelte S. Cristiant, amiért nem végezte el teljesen a munkálatokat, a kulturális minisztériummal kötött szerződés azonban arra kötelezte őt, hogy záros határidőn belül ki kellett fizetnie a részben elvégzett munkálatokért is a pénzt a kivitelezőnek. Meglátásában most egy több mint két éve húzódó ügy nyomozati szakasza zárult le az ügyészség vádemelési javaslatával, de majd az ősszel kezdődő tárgyaláson a bíróság fogja eldönteni, hogy milyen ítélet születik.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!