ERDON Helyi hírek

2013.07.29. 13:50

Fogathajtás és Apostol-koncert Kiskerekiben

A kiskereki Betyár Fesztiválon rendeztek először a községben fogathajtó versenyt. A több napos rendezvénysorozatra az Apostol együttes vasárnap esti koncertje tette fel a koronát.

A kiskereki Betyár Fesztiválon rendeztek először a községben fogathajtó versenyt. A több napos rendezvénysorozatra az Apostol együttes vasárnap esti koncertje tette fel a koronát.

A kiskereki Betyár Fesztivál vasárnapi programjában emlékműavatás és testvértelepülésekkel kötött együttműködési szerződés aláírása is szerepelt, ahogyan arról beszámoltunk. A nap további eseményei a labdarúgó pályán zajlottak, melynek egy része vasárnap délelőtt fogathajtó pályává alakult. Kiskerekiben első alkalommal tartottak ilyen - a fesztivál jellegében egyébként illő - lovas versenyt, melyet a székelyhídi Fiteró Péter támogatásával a Tulipán Sportegyesület elnöke és a Román Lovasszövetség fogathajtó szakbizottságának tagja, Rákóczi Lajos szervezett meg, és ő építette a 870 méter hosszú, 19 akadállyal nehezített pályát is. A verseny akadályhajtást jelentő két fordulójában 12 versenyző ült a bakra, és indult még egy pónifogat is. A 230 m/perc szintidő túllépéséért, illetve az akadályok megbontásáért is büntetőpont járt, aki a legkevesebbet szedte össze, az nyert. A Nagyváradon élő, de születési helye okán ezúttal asszonyvásári színekben versenyzett Csorba Károlynak sikerült a bravúr, és 0 hibaponttal teljesített mindkét alkalommal, s mivel a szervezők úgy döntöttek, hogy nem összetettben, hanem mindkét futamért külön osztanak jutalmat, ő kétszer vehetett át első díjat. Az első fordulóban második Tóth János (Paptamási), harmadik Fiteró Péter (Székelyhíd), a másodikban második Bede Mihály (Bihardiószeg), harmadik Tóth Dávid (Paptamási).

Kórusok, néptáncosok

A délutáni programokban a helyi, érkeserűi, asszonyvásári és éradonyi gyerekek álltak előbb színpadra erre az alkalomra készült műsoraikkal.(Talán nem lenne haszontalan a falunapi rendezvények szervezőinek - bárhol legyenek is - elgondolkodni azon, hogy jellemzően a gyerekeket "büntetik" azzal, hogy a délutáni órákban, a legnagyobb hőségben küldik színpadra őket...) A gyerekeket az asszonyvásári asszony-, majd a székelyhídi férfikórus követte. Az érsemjéni Ezüstperje és az érmihályfalvi Nyíló Akác néptánccsoportok tagjainak viseletbe öltözött tagjairól is szakadt az izzadság, míg ördöngősfüzesi, kalotaszegi és vajdaszentiványi, illetve dél-alföldi, nádasmenti és szilágysági táncaikat előadták. Az est első koncertjét a Dreamers együttes adta, és zenéjükre a színpad elő gyűlt a közönség, mely az egész környékről érkezettekkel tovább gyarapodott, mire színpadra állt élő koncertjével a magyarországi Apostol együttes.

Nehéz volt búcsút venni

Maradandó élmény - talán ez a minimális értékelés az 1970-ben alakult együttes teljesítményéről. A mintegy másfél órás koncert alatt csak nagy slágerré vált dalaikat énekelték - talán nincs is nekik más, és bár emlékezetem szerint egyszer sem szólították fel a közönséget arra, hogy emeljék magasba a kezüket, a publikum mégis megtette... Talán harmadik daluk volt "A legtöbb ember ott hibázza el" című, mely alatt megszólalt a spontán tömegkórus, ezzel mintegy átszakítva az addigi "csend-gátat", onnantól idősebb és fiatalabb generációk együtt énekelték, hogy "Nehéz a boldogságtól búcsút venni", "Okosabban kéne élni", "Halld a szívek dallamát", stb., stb. Nem csak a boldogságtól, de az Apostoltól is nehéz volt búcsút venni. A fesztivál zárszavaként Nyíri Sándor polgármester ígérte meg, hogy lesz folytatás jövőre (a tömegből többen emlékeztették, hogy a községen belüli rotáció értelmében a következő esztendőben Érkeserű a falunap-soros). A tűzijáték után még szabadtéri diszkót hirdettek, ám sokan szót fogadtak az ebben elsőként felhangzott Csík zenekar-dalnak: "...és a ténfergésből elég lesz, / te majd kézen fogsz, és hazavezetsz."

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!