ERDON Helyi hírek

2013.07.22. 18:19

Együtt ünnepelt a két közösség

Bihar megye - A Fugyivásárhelyi Napok keretében avatták fel az uniós alapokból létrehozott Nárcisz-tisztási turisztikai információs központot, mely egy Romániában egyedüli rezervátumot népszerűsít.

Bihar megye - A Fugyivásárhelyi Napok keretében avatták fel az uniós alapokból létrehozott Nárcisz-tisztási turisztikai információs központot, mely egy Romániában egyedüli rezervátumot népszerűsít.

A hétvégi rendezvényen Szabó Ödön RMDSZ-párti parlamenti képviselő visszaemlékezett a pályázás körülményeire. „Három évvel ezelőtt megkértem a kollégáimat a Megyei Tanácstól, hogy tartsunk egy villámülést. Még három napunk volt arra, hogy leadjuk a pályázatot” - hangzott el. A projekt a Fugyivásárhelyi Polgármesteri Hivatal, a Megyei Tanács, valamint Hajdú-Bihari önkormányzatok közreműködésében jött létre. A projekt szerint több rezervátumban kellett volna ilyen központnak épülnie, de Fugyivásárhelyen készült el először a könnyű szerkezetű épület, alig két hónap alatt. Az épületben a Románia-szerte egyedülálló Nárcisz-tisztásról adnak felvilágosítást a turisták számára.

Tiszteljük a másikat

Ezt követően Váradalpáron létesült egy park és készült egy emlékmű a két világháború során elhunyt hősök tiszteletére, szintén a projekten belül. „Amint ígértük, mindegyik évben felavatunk majd egy parkot. Ez a harmadik a községben, Fugyivásárhely és Fugyi után. Alkér és Felkér következik” - jelentette ki Ioan Pop polgármester.

A Fugyivásárhelyi Napok során a község legjobb tanulóit díjazták, de nem feledkeztek meg a pedagógusok méltatásáról sem. Szabó Ödön felszólalása során kihangsúlyozta: ami Fugyivásárhelyen történik, egy újabb bizonyíték arra, hogy a román és a magyar közösség tud békésen együtt élni és dolgozni. „A fontos az, hogy tiszteljük a másikat és fogadjuk el olyannak, amilyen. Ha elfogadjuk és támogatjuk egymást, akkor tudunk jól élni. Azt hiszem, hogy ha vigyázunk egymásra, akkor a közösség szabadon fejlődhet. Örülök, hogy a község eseményei mindkét közösség számára szólnak” - mondta Szabó Ödön, majd elismerését fejezte ki a vásárhelyi polgármesteri hivatalnak. Felszólalt Florian Bodog szenátor is, aki felhívást intézett a helybéliekhez, hogy „változtassák meg együtt a törvényeket”.

A péntektől vasárnapig tartó rendezvény során fellépett többek között Mohácsi Brigitta, Angela Rusu, Angela Selegean, Bunyós Pityu, továbbá a Vergelul, a Crișana és a Bihorul néptánc együttesek, s a háromnapos esemény tűzijátékkal zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!